Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslanci zamítli návrh na trestnost přetáčení tachometrů vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (40)
Poslanci dnes zamítli předlohu ČSSD, která by zavedla trestnost přetáčení tachometrů vozů.

Připomínky k novele měla vláda, která ale chce tyto praktiky výslovně zakázat. Přetáčení tachometrů by mělo být podle úvah kabinetu správním deliktem.

Autoři novely poukazovali na to, že kupujícím vozů s přetočenými tachometry vznikají značné škody. Neznají navíc skutečné opotřebení automobilů, které může způsobit i nehodu. Předkladatelé poslance ale nepřesvědčili; pro zamítnutí hlasovala koalice, komunisté se hlasování většinou zdrželi.

Vláda poukazovala na to, že novela by mohla vést až k absurdním situacím. Například za zvlášť závažný zločin až s desetiletou sazbou vězení se považovalo obstarání počítačového programu, který umožňuje zásah do tachometru, s úmyslem umožnit nebo usnadnit vlastizradu.

Předkladatelé nynější novely s poukazem na údaje specializované firmy tvrdí, že takzvaně stočený tachometr má třetina až polovina ze zhruba 400.000 ojetých vozů, které se v Česku ročně prodají. Neoprávněný zisk z jejich prodeje činí prý asi čtyři miliardy korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (40)
16. 3. 2012 18:38
Re: VELKÁ chyba..
Asi si jen nerozumíme. Jak jsi napsal původní příspěvek, tak mi přišlo, že bys nejradši společnost, kde by se tě nikdo nesnažil podvést, všichni by byli neomylní atd. Tomu říkám ideální. Pokud ti jde o zodpovědnost a vymahatelnost práva, tak se shodneme. Jen máme nějaký komunikační problém.
Avatar - Machýrek
16. 3. 2012 07:28
dieta
..se mi ulevilo, treba v nedeli vecer jsem si u telky, abych se porad necpal tema bramburkama, pretocil nekolik tachometru.
15. 3. 2012 23:00
A co v zákoně zůstalo...
Co já vím, tak v zákoně zatím zůstávají jen samé věci na "utažení šroubů".
Třeba přepis auta víc než 10 dní po koupi - pokuta 5 - 50 tisíc. Dnes se jezdí s auty v polopřepisu klidně roky. Kupní smlouva bude muset mít ověřené podpisy, takže už žádné nákupy o víkendu. Poplatek za přepis bude nově 1400 Kč a bude se platit dvakrát - při odhlášení i přihlášení.
Takových "srandiček" je tam ještě mnohem víc, až tahle hrůza začne v pololetí platit, tak se budeme smát, až se budeme za peněženky popadat...
15. 3. 2012 21:40
Re: V Nemecku to trestné je, tak prečo nie v ČR?
Pro další z důvodů proč se to tak podle mě děje se podívej na můj příspěvek z 16:20 :-)
jinak ano Elektronické servisce se dá věřit o dost více než té papírové
Avatar - jozephko
15. 3. 2012 21:25
V Nemecku to trestné je, tak prečo nie v ČR?
Nejde mi to do hlavy: žijú Nemci na inej planéte alebo sú to geneticky úplne iní ľudia ako v Čechách a na Slovensku? V Nemecku je pretáčanie tachometrov trestné a nemajú s tým absolútne žiadny problém. Neznamená to, že by 100 % áut v Nemecku bolo čistých, ale pretáčanie tachometrov tam nie je taká masovka ako u nás. A robia to hlavne Rusi, Balkánci, Turci a iná čvarga.
Aj preto, keď kupujem ojazdené auto, jedine z Nemecka - a najlepšie s elektronickou servisnou knižkou.
"Najradšej" mám u nás 10-15 ročné autá so 130.000 najazdenými kilometrami. Vtedy viem, že je to tutovka - kilometre nie sú pravé. 130.000 km je taká magická hranica pri stáčaní kilometrov. Nie je to ani málo, ani veľa.