Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslechněte si atmosférický osmiválec s výkonem 1100 koní. Je to čerstvý rekordman!

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Mysleli jste si, že při sprintech na čtvrt míle musí být nedílnou součástí auta i turbo? Majitel Corvetty C5 vás přesvědčí o opaku.

Navštívíte-li někdy populární závod na čtvrt či půl míle, zjistíte, že takřka všechny vozy disponují turbem, případně kompresorem. Existuje ale minimálně jedna Corvetta, která sází na motor s atmosférickým sáním.

Majitelem je Eddie Blackwell, jenž se Corvettu C5 rozhodl osadit motorem od Vengeance Racing. Namísto turba ale vsadil na atmosféru, konkrétně 7,4litrový osmiválec s výkonem 1100 koňských sil, jenž točí 9200 otáček za minutu. Jednotka kooperuje se sekvenční převodovkou PPG a využívá palivového systému ProEFI Pro 128.

Motor určitě stojí za poslechnutí, ale auto s ním nevzniklo jen kvůli efektu. Blackwell si minulý týden připsal rekord, jeho Corvetta se stala nejrychlejším vozem s atmosférickým motorem v této kategorii závodů. Dosáhla rychlosti 312,55 km/h.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
6. 2. 2018 14:34
Re: 1/2 míle
Omyl, zda se, ze deb il jsi ty! Jedna se o zavod na letmy kilometr s pevnym startem. KKTE! :no:
6. 2. 2018 12:30
1/2 míle
Ve článku se píše o závodech na 1/4 míle, ale kdyby redaktor uměl anglicky, poslechl by si, že ve videu se zmiňuje "half" mile, tedy polovina.