Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslední Mustang z limitované edice k 50. výročí zamíří do aukce

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mustang limitované edice k půlstoletému jubileu debutoval na autosalonu v New Yorku. Poslední exemplář z limitované série se vydraží.

Mustang šesté generace se začal sériově vyrábět ve Flat Rocku (stát Michigan) teprve na konci srpna. Bílých a modrých výročních vozů vznikne jen 1.964 kusů, číslo odpovídá letopočtu premiéry toho prvního. Už jsou zcela vyprodané, zbývá jen ten poslední. Aukční síň Barrett-Jackson jej dostala za úkol vydražit ještě tento měsíc v Las Vegas. V USA jde o obvyklou praxi, běžné je i to, že výtěžek půjde na charitu.

Všechny limitované mustangy nají karoserii kupé a pod kapotou výhradně pětilitrový vidlicový osmiválec s výkonem 313 kW a točivým momentem 529 N.m. Exempláře jsou číslované, na karoserii najdeme retro prvky včetně dělených zadních bočních trojúhelníkových okének, na palubní desce před spolujezdcem nechybí příslušná plaketka i s podpisem samotného Billa Forda. Takže ten, který se prodá za nejvyšší nabízenou částku, bude mít na ní vyraženo právě toto číslo. A dvakrát. To už jistě stojí za úvahu, že? Získané peníze půjdou na účet Edith and Benson Ford Heart & Vascular Institute. Jak už název název napovídá, zabývá se výzkumem a léčbou srdečních chorob. Nejsou to první dolary pro ně určené, institut získal už 300 tisíc z aukce Mustangu z filmu Need For Speed.

Nový majitel získá VIP vstupenku na Ford Championship Weekend v Homesteadu, akce na oválu se koná v polovině listopadu. Předprodukční „padesátiletý“ Mustang se zde objeví jako pace car, tedy zaváděcí vůz. Ano, auto je třeba nejdřív nutné vyrobit... Vítězný klient stejně jako všichni ostatní si bude moci vybrat barvu ze zmíněných dvou a manuální či automatickou převodovku. Ale exkluzivně může mít svého „ponyho“ prakticky totožného jako onen pace car a pokud chce, tak mu technici motor nadopují kompresorem! Samozřejmě při zachování silniční homologace!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)