Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor na nepřiměřenou rychlost, nejvyšší povolená nemusí být vždy bezpečná

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Rychlá jízda, spojená s vysokou hladinou adrenalinu v krvi, je pro mnoho řidičů doslova opojná. Odborníci však připomínají, že dlouhodobě stojí za 42% tragických následků během dopravních nehod.

Jen v loňském roce zemřelo kvůli vysoké rychlosti na českých silnicích 185 osob, dalších 501 účastníků dopravních nehod pak z incidentů vyvázlo s těžkým zraněním, které je mnohdy poznamenalo na celý život. A i když jsme v letošním roce strávili na silnicích zatím jen necelé dva měsíce, statistiky nejsou zrovna veselé.

Podle informací Policie ČR totiž během ledna a února došlo již k 3245 dopravním nehodám, přičemž u 28 % z nich byla za příčinu označena vysoká rychlost. Bavíme se tak o téměř třetinovém podílu, smutnější však je, že právě tato příčina nehody měla v obou měsících nejtragičtější následky: konkrétně 21 vyhaslých životů.

Meziročně se sice můžeme bavit o celkově nižším počtu úmrtí, skutečností ale zůstává, že je fenoménu vysoké rychlosti dlouhodobě přisuzováno první místo v tragických následcích. K těm totiž dochází až ve 42 % případů, kdy je nehoda zapříčiněna právě nepřiměřenou rychlostí.

Vysokou rychlostí se přitom nerozumí jen porušování zákonných rychlostních limitů. „Řidič by měl přizpůsobit rychlost vozidla celé řadě okolností, které silniční provoz vyžaduje a samozřejmě také svým řidičským schopnostem,“ potvrzuje základní pravidlo v chování za volantem plk. Jiří Zlý z Ředitelství služby dopravní policie.

Video se připravuje ...

Velmi důležitým pojmem, o kterém se ale příliš často nemluví, je totiž bezpečná rychlost. „Můžeme totiž jet sice v rychlostním limitu, a přesto být nebezpeční a naopak,“ vysvětluje Roman Budský, předseda expertní rady Platformy VIZE 0. Jako příklad pak zmiňuje třeba extrémně pomalou jízdu, která může v ostatních řidičích vyvolávat neadekvátní reakce a tím roste riziko vážné dopravní nehody.

Fyziku technologiemi neošálíte

Někteří řidiči si možná myslí, že je v případě nehody ve vysoké rychlosti zachrání sofistikovaná bezpečnostní výbava moderních automobilů, jenže ani ta není všemocná. A při nárazech ve vysokých rychlostech její kouzla jednoduše nestačí, což je důvodem, proč mívají srážky ve vysoké rychlosti obvykle fatální následky.

V této situaci, kdy dojde k velkému přetížení při nárazu, funguje tzv. decelerační trauma. To znamená, že člověk je sice zadržen bezpečnostními pásy, ale pohyb lidských orgánů pokračuje. V této situaci může dojít k nevratnému poškození vnitřních orgánů člověka, včetně vnitřního krvácení. To je situace, která je nezresuscitovatelná a člověk bohužel zemře,“ vysvětluje MUDr. Jiří Smetana, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

I kvůli vysokým rizikům pro bezpečnost silniční dopravy se tak na překračování nejvyšší povolené rychlosti často zaměřují preventivní akce Policie ČR. Postihy řidičů přichycených při jízdě vysokou rychlostí jsou pak rozděleny do čtyř skupin, přičemž v té nejvyšší (překročí rychlost v obci o 40 km/hod. resp. o 50 km/hod. mimo obec a více) hrozí řidičům pokuta od 5.000 po 10.000 Kč a připsání 5 trestných bodů, ve správním řízení se však řidič vystavuje riziku pokuty až 100.000 Kč a zákazu řízení na 6 až 12 měsíců.

Rychlá jízda je obrovská bezohlednost vůči všem v silničním provozu. Tady směřujeme náš apel především směrem k mladým a nezkušeným řidičům, kteří si často tímto hazardním způsobem dokazují své řidičské schopnosti. Přitom dnes existují, mimo jiné, speciální kurzy, ve kterých se každý řidič může pod odborným dohledem na uzavřeném okruhu naučit ovládat své vozidlo ve vysokých rychlostech, ale především bezpečně,“ doporučuje Lukáš Hutta, výkonný manažér Asociace Záchranný kruh, která stojí za realizací bezpečnostní kampaně Ty to zvládneš – Setkání s realitou.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - JohnyRnR
27. 3. 2021 20:38
Re: Hehe
Naprosto přesně a právě v těch místech, kde toto platí, stává PČR. Činnost je vykázána, rychlostní daň vybrána, ovšem výsledky z pohledu bezpečnosti zcela pochopitelně nikde.
26. 3. 2021 20:39
Re: Hehe
Ono sa to da aj otocit: ani vyssia nez najvyssia povolena este nemusi byt nebezpecna...
26. 3. 2021 18:19
Hehe
"nejvyšší povolená nemusí být vždy bezpečná" - You don't say?
Avatar - Beefcake
26. 3. 2021 14:32
Ocakavam hejty
ako je 180km/h malo :)