Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha pošle na Ukrajinu záchranářský Atego Dakar a SUV záchranky

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Záchranná služba hlavního města Prahy pošle na Ukrajinu čtyři terénní záchranářské vozy a vybavení.

Na facebookovém profilu nezávislých kandidátů Praha Sobě se objevila informace, podle které vyšla Praha na válkou zasaženou Ukrajinu svůj terénní zdravotnický speciál Mercedes-Benz Atego-Dakar, který je určen právě k řešení mimořádných událostí v místech s nepřístupným terénem.

Osmitunové vozidlo, kterým Záchranná služba hlavního města Prahy disponuje od konce roku 2011, je postaveno na podvozku Mercedes-Benz Atego 926AF a osazeno vznětovým šestiválcem o výkonu 188 kW. O přenos výkonu na všechny kola, obutá do terénních, se pak stará šestistupňová automatická převodovka. Jízdu terénem navíc usnadňuje i světlá výška 33 cm.

Záchranářský speciál přitom měří 3,5 metru na výšku, 2,5 metru na šířku a 7 metrů na délku. Vpředu je dvoumístná kabina, vzadu pak speciální nástavba, která je po stranách vybavena sklápěcími nerezovými vanami pro přepravu až osmi ležících pacientů. Kromě toho je zde také až pět míst k sezení – ať už pro pacienty, nebo lékaře.

Na palubě samozřejmě nechybí veškeré nezbytné zdravotnické vybavení, včetně kyslíkových lahví nebo defibrilátoru. Přístup do kabiny je pak řešen přes zadní čelo, které je možné buď celé hydraulicky sklápět, nebo lze využít pouze dveře v jeho středu, ke kterým vedou schůdky.

Zvenčí přístupné úložné prostory v nižší části nástavby mohou být využity například pro uložení dalšího záchranářského, jako jsou nosítka, hasicí přístroje, atd., nebo vyprošťovacího vybavení.

V Praze bylo vozidlo využíváno především u hromadných akcí, případně bylo vysíláno k mimořádným událostem s hromadným postižením osob, jako byly požáry obytných budov. Nyní bude vozidlo používáno na Ukrajině, kde by mělo díky dobrým terénním vlastnostem ušetřit minuty při záchraně lidských životů.

Společně s vozem Atego-Dakar vyšla Praha na pomoc Ukrajině také tři SUV záchranky a 20 elektrocentrál na výrobu elektřiny. Součástí transportu vozů a materiálu, který zprostředkovává Český červený kříž, budou navíc i dva repatriační vozy.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme