Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před dvaceti lety se přestalo vyrábět původní Mini

Diskuze (6)

Mini, jednoduchý vůz s výbornými jízdními vlastnostmi a nadčasovým designem, který se zařadil mezi ikony automobilového průmyslu, se vyráběl od roku 1959 až do 4. října 2000. Za tu dobu vzniklo skoro pět a půl milionu exemplářů tohoto jen něco málo přes tři metry dlouhého auta, které ukázalo cestu, jakou se u malých vozů časem vydala většina značek.

Vůz prakticky celý zkonstruoval Alexander Issigonis se svým týmem. Použitá koncepce "vše vpředu" se pro malé automobily napříště stala standardem. Aby se pohonné ústrojí pod krátkou přední kapotu vůbec vešlo, musel být motor uložen napříč a převodovka pod ním. Chladič pak dostal netradiční umístění podél blatníku. Relativně velkého prostoru interiéru vozu bylo dosaženo i díky umístění kol do samotných rohů karoserie, což se ukázalo být šťastným řešením i z hlediska nadprůměrných jízdních vlastností auta.

Video se připravuje ...

K zákazníkům auto zamířilo pod značkami Austin Seven a Morris Mini-Minor, koncem 60. let se pak Mini stalo samostatnou značkou. V roce 1963 vznikla slavná sportovní varianta Mini Cooper, která mimo jiné třikrát vyhrála Rallye Monte Carlo. Nejvíce šlo na odbyt standardní dvoudveřové provedení, ale Mini se vyrábělo i jako kombi, dodávka či pick-up. Mini se proslavilo i na filmovém plátně. Velkou popularitu autu zajistil film Italian Job z roku 1969, k jehož vrcholným scénám patří akční honička tří Mini v rytmu Straussova valčíku. Řadě lidí se ale tento vůz vybaví hlavně jako vozítko Mr. Beana.

Produkce původního Mini skončila na podzim 2000, kdy z linky v anglickém Longbridge sjel vůz s pořadovým číslem 5,387.862. Ukončení výroby však neznamenalo pro tuto populární značku zánik. Problémovou automobilovou skupinu Rover, která byla jejím vlastníkem, získalo německé BMW, které pod svými křídly zahájilo v roce 2001 výrobu nového Mini s retro vzhledem a moderní technikou pod kapotou.

Diskuze (6)

Doporučujeme

5. 10. 2020 15:21
Mini odpruzeni.
Je skoda, ze v clanku chybi jakakoli zminka o odpruzeni pryzovymi bloky a systemu hydrolastic u nekterych modelu. Bylo to celkem zajimave technicke reseni.
Avatar - pradeda777
5. 10. 2020 12:51
Re: Mini bylo mini a ženy to chtěly...
Souhlas. Myslím, že se tady BMW s těmi přerostlými "jakomini" střelilo do nohy.... :-!
5. 10. 2020 11:55
Re: Mini bylo mini a ženy to chtěly...
Dneska jsem videl nazivo nejaky Countryman Cooper S. Prekombinovana obluda, k roztomilosti puvodniho Mini to ma daleko. Tohle se snad ani zenam nemuze libit.
Avatar - pradeda777
5. 10. 2020 11:47
Původní Mini Cooper
jsem si koupil jako ojetinu v roce 1969 (MY1964) jako dárek k vánocům. Ojetina to byla ok, ale dárek určitě ne. Spíš bezedná studna na dolary. Rozpadalo se mě to pod rukama. Udělal jsem moc dobře, že jsem se toho zbavil hned v červenci následujícího roku. S kvalitou si tenkrát moc hlavu nelámali. Nebyla konkurence. Vše se změnilo až se na trhu objevili Japonci. Ti přinesli kvalitu i když se ceny přiměřeně "upravily" směrem na sever.... :-!