Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přestupy v MotoGP: Lorenzo pojede s hondou!

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Svět silničních motocyklů MotoGP dnes dopoledne šokovala přestupová bomba. Španěl Jorge Lorenzo podepsal smlouvu s továrním týmem Repsol Honda na roky 2019 a 2020. Vytvoří tak tým snů s krajanem Marcem Marquez.

Oba jezdci mají dohromady jedenáct titulů mistra světa, 130 vítězství v závodech MS a 255 umístění na stupních vítězů. Přestup Lorenza byl potvrzen necelých čtyřiadvacet hodin poté, co Honda oznámila, že po osmnácti letech končí spolupráci s další španělským jezdcem Dani Pedrosou.

Jedenatřicetiletý Lorenzo debutoval ve světovém šampionátu v roce 2002 ve třídě 125 v sedle Derbi, kterou jezdil tři roky. S přestupem do dvěstěpadesátek řídil v roce 2005 hondu, pak dva roky s aprilii a od sezony 2008 až do roku 2016 byl továrním jezdcem Yamahy.

Od loňského roku startoval s Ducati, kde pobíral roční plat 12 milionů eur (kolem 280 milionů korun). Italský stroj však příliš nesedl jeho profesorsky vybroušenému stylu jízdy. Loni dokázal vybojovat pouhé tři umístění na stupních vítězů, což byla jeho nejhorší bilance ve světovém šampionátu od roku 2004. O Španělově odchodu se začalo spekulovat před měsícem, kdy se jel v Jerezu první evropský závod letošní sezony.

Původně se mluvilo tom, že se Yamaha dohodla s malajským olejářským gigantem Petronas (sponzor Mercedesu ve formuli 1) a převezme Angel Nieto Team jako svůj zákaznický a Lorenzovi dá tovární stroj. Podle zahraničních médií však nepovažoval Lorenzo tento projekt za zralý.

Pokud bychom mohli srovnávat význam Lorenzova přestupu, nabízí se paralela se světem formule 1. Síla dvojice Marc Marquez a Jorge Lorenzo v tovární stáji Honda se rovná dvojici Lewis Hamilton a Sebastian Vettel u Ferrari nebo Mercedesu, stačí si vybrat kde.

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Avatar - praděda7
6. 6. 2018 14:04
Tým špatných snů......
Toto nemůže dělat dobrotu. Lorenzo nebude hrát dvojku zrovna tak, jako ji nechtěl hrát v Yamaze s Rossim. Pro diváky dobrá zpráva, pro Hondu bohužel migréna. :-!