Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Připomeňte si Františka Šťastného a jeho první výhru v mistrovství světa!

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Neděle 14. května 1961 se významně zapsala do historie našeho motorismu. První Čech tehdy vyhrál závod mistrovství světa silničních motocyklů. Dokázal to třiatřicetiletý František Šťastný v úvodním podniku sezony na německém okruhu Hockenheimring (7,725 km).

Legendární závodník se narodil 12. listopadu 1927 v Kochánkách nad Jizerou. Jako patnáctiletý začínal závodit na kole, v roce 1948 dokonce reprezentoval Československo v prvním ročníku tehdejšího Závodu míru.

Prvního motocyklového závodu se zúčastnil na jaře 1947 na motocyklu DKW pod jménem svého nevlastního bratra, protože sám ještě nevlastnil řidičský průkaz. Poté, stále ještě jako soukromý jezdec, startoval na ojetém motocyklu Norton s označením „Blesk Speciál“, s nímž v roce 1952 skončil na Velké ceně Československa v Brně na 7. místě.

V roce 1953 byl přijat jako závodní a zajížděcí jezdec do Jawy. S touto značkou spojil celý zbytek své závodnické kariéry a spolu s Gustavem Havlem pro ni vybojoval řadu úspěchů. Závodil na strojích Jawa 500 2x OHC, Jawa 350 2x OHC i Jawa 250. Příležitostně, když Jawa neměla vhodný stroj pro některou objemovou kategorii, startoval i na strojích ČZ (Česká zbrojovka, Strakonice) či MZ (Motorrad- und Zweiradwerk, Zschopau, Německá demokratická republika).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme