Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příprava na Rallye Dakar? Majitel tvoří ze svého Dodge Viper off-road

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Konkrétní kus druhé generace modelu Dodge Viper prochází dost zásadní změnou.

Jako by se se sporťáky do terénu roztrhl pytel. Těmi nejznámějšími jsou momentálně Porsche 911 Dakar a Lamborghini Huracán Sterrato. Nyní se k nim přidává Dodge Viper. Tedy, pouze obrazně, protože se jedná o jednorázovku v podání majitele druhé generace sportovního modelu z roku 1999.

Youtuber Superfast Matt na svém stejnojmenném kanálu na YouTube podrobně sdílí přestavbu svého vozu, kterým je zmiňovaný Dodge Viper. Matt v úvodním videu vysvětlil, že existuje několik variant off-roadů a v případě svého Vipera se rozhodl pro specifikaci zaměřenou na rallye. 

Matt chtěl, aby v motorové části Viperu zůstal uložený osmilitrový desetiválec, což se stalo. Vůz má po aplikaci zakázkově vyrobeného systému zavěšení o 30 centimetrů vyšší světlou výšku. Zatímco pevnou zadní nápravu okopíroval z Jeepu Wrangler, přední část má složitější konstrukci. 

Tu si Matt navrhnul sám pomocí 3D modelace. Inspiraci si vzal z přední nápravy z Fordu Bronco a Toyoty 4Runner. Tohle se jednoduše vymýšlí, ale hůře provádí. Teoreticky by to šlo, ale prakticky… Zkušený konstruktér si s tím ale nakonec poradil. Komplikace u přední nápravy, kde se jednotlivé díly třely o sebe, vyřešil Matt bruskou a výměnou tlumičů Fox. 

V případě motoru, který disponuje výkonem 366 kW a 664 Nm točivého momentu, se změny (zatím) neplánují. Přestavba je stále v procesu s tím, že na jejím začátku Matt uvažoval o záměně šestistupňové manuální převodovku za modernější osmistupňový automat od ZF.

Upravenému Viperu nyní chybí přední i zadní nárazník včetně bočních prahů a to z důvodu, aby při manipulaci s nápravami a terénními koly nedošlo k jejich poškození. I když ještě Viper nejezdí a k jeho finalizaci ještě několik kroků chybí, jeho stvořitel je nadšený a již nyní popisuje tento projekt jako nejlepší v jeho životě. Jsme zvědaví na výsledek!

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
13. 8. 2023 23:05
Dodge Viper
to je kára skvělá, z malý holky kočku a z kluka chlapa dělá :-) :-) :-)
Avatar - lyon667
13. 8. 2023 19:10
Zmije
Tady se někdo patrně inspiroval seriálem Zmije, tamější off-road verze Viperu byla ovšem povedenější. :)
13. 8. 2023 14:52
Rallye Dakar?
Jasněéééé. Už jen podle vybavení garáže jednoznačný favorit na vítězství. Kam se hrabou třeba u Audi.

Tady je to každým dnem lepší a lepší zábava. Profíci na Nordschleife lítaj z kabiny vzduchem jako náctiletí mladíci s kšiltem dozadu, když jedou vožralí ve dvě ráno z vesnické zábavy, kočičí hajzly z papundeklu, článek o šrotu - pardon o uměleckém díle - je dvakrát tak dlouhý, jako dlouhodobý test Piaggia a dneska kluk, co má v garáži dokonce panenku, chystá dvacetiletýho Vipera na Dakar, no, jen aby ho tam máma pustila.

Comedy Club je jen slabý odvar.