Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Porsche Cayenne jako elektromobil? Ano, pokud budou kvalitní baterie

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Nová generace SUV Porsche Cayenne dorazí až za několik let, už teď se ale řeší možnosti pohonu. A ve hře je samozřejmě elektřina.

Také pro automobilku Porsche startuje doba elektromobilů. Ještě letos spatří světlo světa elektrický Taycan, kterého bude následovat odvážnější verze Taycan Cross Turismo a také nová generace Macanu, jenž se bude nabízet s elektrickými i spalovacími pohonnými jednotkami.

Porsche si uvědomuje aktuální tlak silných trhů, zejména Číny, a přizpůsobuje tomu svoji strategii. Přemýšlí o dalších elektromobilech, například Cayennu. „Samozřejmě diskutujeme o elektrifikaci našeho SUV Cayenne. To samé ale probíhá v každé modelové řadě,“ říká Wolfgang Butschek, manažer prodeje a marketingu. „Elektromobily jsou žádané, ale naše strategie počítá se spalovacími motory, plug-in hybridy i elektromobily.“

Že se už teď vášnivě diskutuje o Cayennu nové generace potvrdil i Oliver Blume. Dodal ale, že se bavíme o autě pro příští desetiletí. Zcela nové SUV lze očekávat kolem roku 2025.

Co přesně o elektrifikaci populárního SUV rozhoduje? Především vývoj nových baterií. Porsche věří, že technologie se do té doby zlepší, takže budou vznikat akumulátory s vyšší hustotou a lehčí hmotností, které zároveň budou stát méně peněz. V oblasti jízdních vlastností by tak stuttgartská automobilka nemusela přistupovat k takovým kompromisům.

Jisté už je to, že Macan se dočká spalovací i elektrické verze. „Budou se vedle sebe prodávat dva až tři roky, potom se můžeme rozhodnout na základě toho, co na to zákazníci. Některé trhy teď chtějí jen elektřinu jinde k tomu ale mají daleko, protože nemají dostatečnou infrastrukturu. Čas je aktuálně na naší straně,“ dodává Blume závěrem rozhovoru.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
22. 3. 2019 16:13
Cena?
V článku o ceně ani ťuk.....
Avatar - WinDiesel
22. 3. 2019 15:48
Re: U VW, u Porsche se víra stane realitou
Mnozí? 90%, proběhl průzkum na jiném autowebu. Ale VW to za pomoci vlády a vlád zlomí, stačí tak málo, jako v Holandsku: 1 - zdražit fosil palivo (ve Francii se jim to moc nelíbilo) 2 - zdražit fosil auta (v Holandsku včera volili masově "pravicové populisty", současná vláda ztrácí půdu pod nohama) 3 - poskytnout dotace na elektrozářnou budoucnost )komentátor nezaznamenal že TESLY UŽ DOSTÁVAJÍ JEN 50% Z PŮVODNÍ PODPORY A BRZY TO BUDE JEN 25%) Za Babišem už byli, on je odmrštil ale komentátor "si je jistý" že na podruhé babiš nebo jeho nástupce ??? !!! ucukne. Že by Babiše položila na záda elektrozářná lobby když to nikdo jiný nedokázal?
22. 3. 2019 14:53
Re: U VW, u Porsche se víra stane realitou
Kdyby byl svět podle některých zdejších čtenářů, tak se ještě jezdí na koních, protože benzín je nesmysl kterej je neuvěřitelně komplikovaný vyrobit a málokterá lékarna ho má na skladě - zatímco seno mají v každý dobrý stáji. :-)
22. 3. 2019 14:38
Re: U VW, u Porsche se víra stane realitou
VW investoval do nekolika firem vyvijejicich bateriove technologie, takze muzou o te budoucnosti uz neco vedet ;-) Nekde mam jeste svuj prvni notebook s NiCd baterii. Dnesni LiOn maji 4x vetsi hustotu energie na kg...
22. 3. 2019 14:13
U VW, u Porsche se víra stane realitou
Viz. v článku. Porsche věří, že technologie se do té doby zlepší, takže budou vznikat akumulátory s vyšší hustotou a lehčí hmotností, které zároveň budou stát méně peněz. A mnozí zdější čtenáři víru nemají ... .