Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Volkswagen Jetta bude vycházet ze studie New Midsize Coupe

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Současná Jetta se nedočká dlouhého života. Již brzy, zhruba do dvou let ji nahradí nová generace, která bude vycházet ze studie NMC.

Rudou studii New Midsize Coupe Concept odhalil Volkswagen loni v dubnu na autosalonu v Pekingu. Ač dřívější spekulace naznačovaly, že by sériová verze NMC mohla být jen jednou z karosářských variant této řady, nyní se zdá, že je všechno jinak. Nebo ne? No, uvidíme. Německý Auto Bild si aktuálně myslí, že silueta „čtyřdveřového kupé“ bude jediným provedením a její příchod načasoval na rok 2017, což znamená oproti původním předpokladům mírný časový posun. Žádný obyčejný a nudný sedan!

Samozřejmostí je použití platformy MQB nižší střední třídy, tedy „střev“ aktuálního sedmičkového Golfu. Ten je ale přece jen pro velké a globálně důležité trhy (USA a Čína) příliš malý. Velikostně a prý i prostorem uvnitř se dá porovnat například s naší Octavií, což je dost překvapivé. Volkswagen jí ovšem dopřeje luxusnější výbavu i materiály a samozřejmě také vyšší cenovku, aby nedošlo ke koncernovému kanibalismu.

Doufejme, že vnější tvary se již příliš měnit nebudou. Současné Volkswageny někomu možná přijdou bezduché, jenže upřímně, sympatické na nich je to, že se nepouštějí do prvoplánových stylistických extravagancí, nefunkčních kudrlinek, zlomů a prolisů, které ve finále konečný vzhled kazí.

Jak již bylo zmíněno, dřívější neověřené zprávy naznačovaly, že se Jetta představí coby klasický sedan, právě popisované menší „CC“ než úspěšný sportovnější Passat, dokonce i dvoudveřové kupé (!), kombi a jeho oplastovaná verze Alltrack. Sériové NMC se vlastně už ukázalo na konci srpna 2014 v čínském Čcheng-tu coby Lamando. Jenže to je zároveň zvenčí velmi podobné aktuální Jettě. Tu mohli poprvé spatřit návštěvníci pro změnu newyorského autosalonu loni v dubnu. Tedy zhruba ve stejné době jako původní studii... Nabízí se třeba i v Německu, ale u nás ji nekoupíte.

Vyrábí se v mexické Pueble, nástupkyně má vznikat tamtéž. A co Chattanooga (Tennessee), kde funguje severoamerický závod VW a kolegové z Auto Bildu ji zmiňují? Produkce v Mexiku a dovoz jsou přece levnější...

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
9. 1. 2018 09:16
Co se tyce nove Jetty
Libi se mi, tak trochu dokonany nevyuzity potencial u Arteonu, kdy jeho designovy nacrt uz v zakladech nasvedcoval tomu ze svymi linkami bude smerovat k libivemu celku, coz bylo zhaceno onou listou. Kdy prave onou listou, jakoby neprimo nezohlednili celkovou podarenost designu. U nove Jetty mi prijde, ze je tomu naopak, kdy ta cast nebo ten prostor, u Arteonu nakezici liste, je u Jetty navrzen tak, jakoby nalezel masce, kdy nepredstavuje nejakej rozpacitej presah kapoty plynouci ze snahy jeste podtrhnout duraz na vzhlednost o kterou u kategorii Coupe do urcite miry jde, kdy onen priklad je tak trochu demonstraci myslenky, ze mene je nekdy vice.
Skoda kazde kanky bijici do oci, nemistneho preslapu, preslapujiciho na miste, kdy onen napad s listou byl za hranou ne jen obrazne.
25. 6. 2015 17:02
Re: Ajaj
Tak si na to v malovani nasad 14", zvedni to o tri cisla a presvedc se, jak to bude vypadat...
Avatar - Ada je zase tady
25. 6. 2015 15:20
Ajaj
Co to ta věc obouvá? :no: