Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Volkswagen Polo zamíří i do USA

Michal Fokt
Diskuze (9)
Volkswagen bude v Severní Americe "downsizovat" modelovou škálu - poprvé v historii se tam bude prodávat supermini Polo a malé SUV.

Ačkoli už celá řada významných automobilek v USA, od japonských po domácí prodává své vozy třídy supermini, ne tak Volkswagen. Jeho nejmenším vozem je zde Golf, respektive Beetle, což se ale podle tamního magazínu Motor Trend změní s příští generací modelu Polo. To sice mluvíme o poměrně vzdálené budoucnosti, v USA k tomu dojde patrně až v roce 2017, nicméně přípravy na tento krok už začaly.

Příští polo dostane platformu MQB, používanou kompaktními modely a jeho design by měl být určitým kompilátem řešení, použitých u současného Pola a u konceptu Taigun. Co se techniky týče, tam by mělo dojít jen k minimálním změnám, pohon budou mít i nadále na starosti maloobjemové tří- a čtyřválce s přeplňováním.

Zatím není zcela zřejmé, zda Severní Amerika dostane Polo hatchback nebo jestli VW vsadí na sedan, kterým disponuje na některých trzích i současná generace, jisté ovšem je, že Volkswagen bude mít v Americe v té době hned dvě supermini želízka - Polo totiž nedlouho po debutu doplní také již zmíněné malé SUV Taigun, které bude mít v Evropě premiéru v roce 2016.

Volkswagenu se v USA příliš nedaří a ztrácí svůj tržní podíl, je ovšem otázkou, jestli na tom dokáží něco změnit dva prodejně vcelku nevýznamné modely, které navíc přijdou až za 4 roky. Německá automobilka asi bude muset přidat spíše v kategoriích od kompaktů výše a slávu značce v USA nepřináší ani víceméně tradiční alternativa v podobě dieselových motorizací...

Michal Fokt
Diskuze (9)
5. 7. 2013 13:17
Re: ...
Jo to je fakt, zatímco celkový prodej aut v USA 1-5/2013 vzrostl o cca 9 %, tak prodej VW klesl o cca 1 %.
Ostatním částem koncernu VW se ale dařilo, Porsche +29 %, Audi +14 %, Bentley +9 %.
5. 7. 2013 13:04
Re: ...
V tom případě je to u Toyoty 580.704 prodaných aut (549.287 Toyota, 26.817 Lexus, 4.600 Daihatsu) + možná něco málo (800 kousků) pod značkou Subaru (viz GT86/BRZ).

V USA jsou prodeje aut vyšší než v Evropě (cca 14,5 milionu vs 12,5 milionu za rok 2012).
Tak to hold chodí, v USA je lepší Toyota a VW zaostává, v Evropě je to přesně naopak.
Asi je tady japonci moc nezajímají, tak o nich moc nepíšou :-)
5. 7. 2013 07:52
Re: ...
Ty cisla jsou dohromady z audi, taky evropa je vetsi trh jak usa. Zajimave ze u vw se mluvi o neuspechu u japoncu, kteri maji v evrope podobne prodejni cisla se tak nikdy nepise.
Avatar - Michal Fokt
4. 7. 2013 22:56
Re: ...
Ano rok 2012 byl specifický, což ukazuje právě ten letošní. Za první půlrok VW v jednotlivých měsících buď meziročně klesal nebo rostl pomaleji, než činí průměr trhu, tedy taktéž ztrácel podíl.
Avatar - Ham.
4. 7. 2013 21:33
Re: ...
VW má ještě audi, porsche, bentley