Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Číně v listopadu zpomalil růst na 2,3 procenta

redakce AUTO.CZ

Prodej vozidel v Číně stoupl v listopadu o 2,3 procenta oproti situaci před rokem, ale zpomalil tempo růstu z říjnových 2,8 procenta. Oznámilo to dnes Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM). Na čínský trh s auty, který je největší na světě, nepřestává doléhat útlum domácí ekonomiky, poznamenal na svém webu deník South China Morning Post.

Celkově se v Číně v listopadu prodalo 2,09 milionu vozidel. Za prvních 11 měsíců roku dosáhl prodej 21,1 milionu vozů, což bylo o 6,1 procenta více než ve stejném období loni. Letošní tempo růstu je však podstatně pomalejší proti loňskému celoročnímu nárůstu o 14 procent. Loni se zde prodalo téměř 22 milionů aut. Země se tak stala první zemí, kde roční prodej překročil hranici 20 milionů vozů.

Čínská ekonomika se však v letošním třetím čtvrtletí vrátila ke zpomalování, které v předešlém kvartálu přerušila stimulační opatření vlády. V období od července do září se druhá největší ekonomika světa zvýšila o 7,3 procenta, což byl její nejpomalejší růst za pět let.

CAAM uvedlo, že od září pozoruje u prodeje aut jasný trend zpomalování růstu. Asociace ještě na začátku roku odhadovala, že prodej vozů by za celý rok mohl stoupnout o desetinu. V létě ale svůj odhad snížila na zhruba osm procent. Generální tajemník CAAM Tung Jang v říjnu předpověděl, že čínský trh s auty se pravděpodobně zvýší jen o sedm procent.

redakce AUTO.CZ