Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej osobních aut do března vzrostl o 7 % na 42.026 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Poprvé o poloviny roku 2008 rostly registrace všech kategorií silničních vozidel.

Prodej nových osobních aut v ČR v prvním čtvrtletí vzrostl o téměř sedm procent na 42.026 vozů. Odbyt užitkových stoupl o 12,5 procenta na 2683 aut. Vyplývá to z informací Svazu dovozců automobilů na dnešní tiskové konferenci.

"Je to poprvé od poloviny roku 2008, kdy zaznamenaly růst všechny kategorie silničních vozidel," uvedl tajemník SDA Pavel Tunkl.

Nejprodávanější Škoda dodala na český trh 12.952 osobních vozů, což je o šest procent méně než ve stejném období loni. Škodě se zároveň snížil tržní podíl z 35 na necelých 31 procent. Druhý Renault naopak zvýšil odbyt o 48 procent na 3728 aut. Následuje Ford, kterému prodej stagnoval na 3333 vozů. Na dalších dvou místech skončily značky Volkswagen a Hyundai.

Nejvíce nakupovaly nové vozy firmy. Podíl firemních vozidel byl v prvním čtvrtletí přes 56 procent. Malé vozy se na prodeji podílely 26 procenty, ale jejich podíl stále klesá, následuje nižší střední třída s pětinovým podílem a střední s 18,5 procenta. Nejoblíbenější provedení kombi tvořilo 31 procent trhu.

Nejprodávanějšími modely byly v prvním čtvrtletí Škoda Octavia, Fabia a Superb. Následují Renault Thalia a Ford Focus.

"Pro letošní rok očekáváme, že by se v ČR mohlo prodat přibližně o pět procent více osobních aut než loni. Současné vyšší ceny pohonných hmot podle našeho názoru zákazníky od koupě nového vozu neodradí, mohou však otřást popularitou dieselů, které se mezi tuzemskými zákazníky těší velké oblibě," uvedl vedoucí automobilové expertní skupiny PwC v ČR Jiří Zouhar.

Dovoz ojetých osobních aut se zvýšil od ledna do března o devět procent na 29.596 vozidel, přitom podíl automobilů starších deseti let přesáhl 30 procent.

Nejprodávanější značkou lehkých užitkových vozů byl Ford se 407 prodanými vozy, následuje Citroen s 308 auty, Fiat s 302 a Volkswagen s 284 automobily. Nejprodávanějším modelem byl Ford Transit.

Registrace nákladních aut se v prvním čtvrtletí zvýšily o 73 procent na 1626 vozů. První byl Mecedes Benz s 343 prodanými auty, následuje DAF s 285 a MAN s 253 vozy. Osmá Avia prodala 43 vozidel. Prodej autobusů stoupl o třetinu na 124 vozidel. Vede SOR, následuje Irisbus a Setra.

"Důvodem významného růstu prodeje nákladních a užitkových automobilů je právě oživení ekonomiky. Stále jde spíše o realizaci odložených nákupů, nicméně fakt, že se vrací kupní síla do těchto segmentů, dává dobré vyhlídky do budoucna," uvedl analytik KPMG Jan Linhart.

Prodej motocyklů od ledna do března stoupl o 15 procent na 3162 strojů. Prvenství uhájila značka Honda s 241 prodanými motocykly, následuje Maxon a Jonway. Čtvrtá skončila Yamaha.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)