Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje Porsche pomůže zvýšit SUV Macan

David Bureš
Diskuze (1)
V příštím roce Porsche možná prodá 63.000 exemplářů Macanu. Do budoucna se má toto SUV stát nejprodávanějším modelem značky.

Prodeje a tržby automobilky Porsche kdysi výrazně zvýšilo SUV Cayenne. Nyní si německá značka slibuje to samé od jeho menšího sourozence, chystaného modelu Macan. Díky němu má Porsche překonat hranici 200.000 prodaných aut za rok.

Cílem Porsche je překonat tuto hranici do roku 2018, díky Macanu by se to však mohlo podařit již příští rok. Podle odhadů analytické společnosti IHS Automotive může Porsche v roce 2014 prodat 63.000 exemplářů Macanu. Když se toto číslo přičte k loni prodaným 143.096 vozům, lze jednoduše spočítat, že hranici 200.000 prodaných aut za rok může Porsche hravě překonat.

Šéf marketingu a prodejů Porsche Bernhard Maier ale tvrdí, že odhad IHS Automotive je příliš optimistický. Podle jeho slov se tolik Macanů v roce 2014 neprodá, protože Porsche teprve bude rozbíhat jeho výrobu a postupně rozšiřovat nabídku jednotlivých verzí.

Automobilka nabídne nejprve dražší varianty, až poté začne prodávat i ty levnější. V budoucnu se Macan má stát nejlevnějším modelem značky, kterým je nyní Boxster. Ten na českém stojí 1.338.000 Kč.

Cena a počet prodaných exemplářů přitom nemá narušit exkluzivitu značky. Maier vysvětluje, že i přes zvýšení prodejů se podíl Porsche na trhu nijak radikálně nezmění. Poptávka po luxusních autech totiž globálně roste.

I díky své ceně se má Macan v budoucnu stát nejprodávanějším modelem Porsche. Tím je nyní je jeho větší bratr Cayenne, který v současnosti tvoří polovinu prodejů značky. Loni se jej prodalo 77.822 kusů.

Vedle prodejů má Macan také zvýšit zisk automobilky. Porsche totiž ušetří na jeho vývoji – velká část auta bude sdílena s již prodávaným Audi Q5. Macan se navíc díky své exkluzivnější značce bude moci prodávat za vyšší částky.

Zisk Porsche je přitom už dnes vysoký. Jeho provozní zisk v prvním pololetí roku činil 1,3 miliardy eur (cca 32,5 miliardy korun), přičemž automobilka prodala asi 78.000 aut. To třeba Volkswagen vykázal zisk 1,5 miliardy eur (zhruba 37,5 miliardy korun), přičemž prodal 2,4 milionu automobilů.

Porsche Macan bude oficiálně představeno na listopadovém autosalonu v Los Angeles, jeho výroba bude odstartována v prosinci, v továrně v Lipsku. Prodej začne na jaře příštího roku, nejvíce aut se má prodávat ve Spojených státech.

David Bureš
Diskuze (1)
13. 8. 2013 15:18
Prodeje v USA
Sice se mi idea tohodle auta moc nezamlouvá, leč co naděláme. Kapku se divim těm plánům prodávat nejvíc v USA, malý SUV prestižní značky neni zrovna něco, co by tam na silnicích člověk potkával non-stop. Mám dojem, že průměrnej amík koupí ženě radši něco jako Escaladu, za stejný prachy.. ale třeba se to pomalu změní.