Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Produkční BMW XM: Bude nejvýkonnější auto divize M vypadat takhle?

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Na konci listopadu BMW představilo koncept XM, předobraz budoucího SUV, které vzniká u sportovní divize M.

Studie představuje auto s plug-in hybridním pohonným ústrojím, které tvoří zážehový vidlicový osmiválec a elektromotor, a s kombinovaným výkonem okolo 550 kW a točivým momentem 1000 N.m.

Tyto parametry by z XM udělaly dosud nejsilnější "emko" vůbec. Bližší detaily k pohonnému ústrojí zatím nemáme, BMW však láká i na elektrický dojezd až 80 kilometrů.

Kromě masivního výkonu koncept XM zaujal také výrazným designem. To ostatně není překvapivé, odvážné křivky a netradiční detaily, vytvářející až kontroverzní vzhled, v poslední době k "bavorákům" patří.

A dá se předpokládat, že produkční provedení BMW XM bude vypadat velice podobně. Se svou představou nyní přicházejí naši kolegové z ruského webu Kolesa.ru, kteří vzali nedávnou představenou studii, přidali k ní postřehy získané ze špionážních fotek a dali tak dohromady vizi, jak by mohlo vyhlížet hotové auto.

Tvůrce obrázků například předpokládá, že produkční XM bude mít o něco menší ledviny. Jinak vůz celkově uhladil, dodal přepracovaný přední nárazník, o trochu méně vystouplé blatníky, plochou kapotu, nová zpětná zrcátka a tradiční kliky.

Ruský grafik dále výrazně upravil zadní partie, všimněte si hlavně jinak řešeného přechodu mezi střechou a dveřmi zavazadlového prostoru. Víko kufru je větší než u konceptu, což znamená přemodelování zadního nárazníku, který není tak vystouplý. Světla vypadají velice podobně, zůstaly i netradiční "dvoupatrové" koncovky výfuku. Civilnější vzhled dostala kola, design ráfků se však blíží těm z konceptu.

Tak co říkáte, líbilo by se vám takové BMW? Jak přesně bude produkční XM vypadat, bychom se měli dozvědět někdy v příštím roce.

Doporučujeme

Jan Zajíc
Diskuze (15)

Doporučujeme

11. 12. 2021 13:06
Re: Hnus
Neskutečně odvážný facelift, jde prakticky o naprosto nový vůz. K nepoznání! Genialita pána Kabanose dosahuje nebeských výšin.
Avatar - Roland Von Wagen
11. 12. 2021 13:00
Re: Hnus
Jednou zaměstnali Chrise Bangla a pak tu jeho sedmičku rychle faceliftovali. Takže přešlap může (klidně opět) udělat i BMW. Ani se nedivím, že z tama Kabaň tak vystřelil, když viděl ty jejich vize (jen spekulace). Ale jak píše ericn o úspěchu rozhodnou zákazníci. Každopádně, podívu-li se na konkurenci MB, Audi, Porsche, tak mám jasno, co BYCH si nevybral.
11. 12. 2021 12:33
Re: Hnus
Otázkou je, jak to přijme trh. I ten sebelepší designér se nemusí setkat s pochopením kupců. BMW podle mě k tomu u Evropských kupců směřuje, za mě je tohle težkopárný a okázalý desgn. Sportovnost v tom vůbec nevidím, nemít ledviny (ledvinky už to dávno nejsou), žádný odkaz BMW v tom nevidím... :-(
Avatar - kari.laz
11. 12. 2021 12:31
Hnusný
U elektrických BMW nabývá slovo "hnusné" zcela nový rozměr.
11. 12. 2021 11:41
Re: Hnus
a tobě se ten design zdá povedený?