Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Protest taxikařů je časově neomezený, může být i na jiném místě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Protest taxikářů proti službám typu Uber, který začal u pražského letiště, není časově omezený. Trvat může i několik dní.

Možností je i jeho přesunutí na jiná místa, například k magistrátu nebo ministerstvu průmyslu a obchodu, řekl České televizi (ČT) zástupce Sdružení českých taxikářů David Bednář. Návrh náměstka pražské primátorky a pražského lídra ČSSD pro sněmovní volby Petra Dolínka aby byly taxametry nahrazeny chytrými aplikacemi považuje za "nesmysl".

Taxikáři dopoledne pomalou jízdou téměř zastavili provoz od Evropské ulice směrem k letišti. "Dnes nikam nespěcháme, vyčlenili jsme si na to celý den," řekl ČT Bednář. Protest ale může pokračovat i v dalších dnech. "Dokud se nějak nedomluvíme," podotkl Bednář.

S taxikáři přijela na letiště jednat i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Sdělila, že Praha nemá kompetence Uber zakázat a že na čtvrtek je naplánována schůzka expertní skupiny úřadu vlády, která má hledat řešení. Taxikáři podle ní částečně uznali, že řešení je na vládě a ministerstvech, na protest však vyjeli i tak. Jízdou chtějí tlačit na instituce a zároveň dát lidem na vědomí, že Uber podle nich porušuje zákony.

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi. Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři.

Podle Bednáře ale aplikace v telefonu nemohou taxametry nahradit, protože nejsou spolehlivé. "Policie musí mít ocejchovaný radar, kterým měří rychlost. Řezník musí mít ocejchovanou váhu, kterou váží maso. Taxametr musí být zaplombován metrologickým ústavem, že měří dobře. Neexistuje cejch na to, že Google mapy, podle kterých jezdí třeba Uber, je nějakým způsobem ověřená nebo měří dobře," uvedl Bednář. Podle něj také otázka, jak měřit cestu například v tunelu nebo při výpadku internetu.

Video: Martin Bartkovský, Reflex.cz

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
3. 10. 2017 12:15
Re: Absurdistán
Ty tomu hodne rozumis, vid... Vis, ze tady platej nejaky zakony, ktery musi dodrzovat jak ten taxiar, tak i Policie? Prej vybodovat, rozpustit, nebo soudni prikaz...  Co tam mas dal? Ze jsou to zm.di, o tom zadna, ale tohle byl hodne slabej pokus si kopnout do kohokoliv.
3. 10. 2017 08:36
Uber
Přeci jen taxikáři tímto protestem něčeho dosáhli.... Uber v centru nestíhá jezdit, když jsou všichni na letišti... >:D
Avatar - white label
3. 10. 2017 01:08
Re: A to je problém jim sebrat licence ?
"...nevidírej..."? Zřejmě budeš mít podobně "jasno" ve všem.
2. 10. 2017 22:30
Re: A to je problém jim sebrat licence ?
diky bohu za “havlisticko kavarenskou demokracii” !!

2. 10. 2017 22:18
Zaprdenci
Prajem vsetkym vsivavym taxikarom aby ich zakaznici presedlali na Uber alebo podobnu alternativu!