Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Průměrná doba prodeje ojetin: Hyundai prodáte hned, Škodu později a BMW potrvá

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

Cebia zveřejnila nejnovější statistiku z výzkumu sledujícího dobu prodeje ojetin podle jednotlivých značek. Nejrychleji prodáte ojetiny za 300 až 400 tisíc korun, Hyundai je jistotou.

Jak rychle se v Česku prodávají ojetiny? Tempo prodeje ojetého vozu před nákupem dalšího auta je pro většinu prodávajících lidí zásadní a nejnovější statistiky od společnosti Cebia uvádějí, že nejrychleji se u nás prodávají modely s písmenkem H na masce, ať už kurzívou nebo standardně. Tuzemskou Škodu pak překvapivě najdeme až na posledním místě nejlepší pětice.

Cebia v nejnovější tiskové zprávě uvádí, že průměrná doba prodeje ojetého vozu v Česku je až 66 dnů, přičemž rozdíly mezi jednotlivými značky i modely mohou činit až 30 dnů. Z oficiálních přehledů současně můžeme vyčíst, že vůbec nejrychleji se v Česku prodávají ojeté vozy s maximální cenou do půl milionu korun.

V nejúspěšnější cenové relaci od 300 do 400 tisíc korun to průměrně trvá rovných 60 dnů. Na druhém místě s 62 dny jsou vozy v levnější relaci 200 až 300 tisíc korun, na třetím pozici s 64 dny pak v dražší relaci 400 až 500 tisíc korun. S velkým náskokem jsou nejžádanější ojetiny ve stáří od 4 do 5 let. Překvapivě dlouho se u nás prodávají i zánovní ojetiny staré do 3 let od data výroby. Kompletní grafy si můžete prohlédnout v naší galerii.

Video se připravuje ...

A jaké značky ojetin jsou v Česku nejžádanější? Nejrychleji se na tuzemském trhu prodávají vozy značky Hyundai, jejichž průměrná doba prodeje je 53 dnů. V těsném závěsu jsou značky Honda (55 dnů), Dacia (56 dnů), Kia (58 dnů) a Škoda (59 dnů). Všechny tyto značky se u nás prodávají rychleji, než je celkový průměr celého trhu a zpravidla se jedná o levnější rodinná vozidla. Nejdelší dobu prodeje ze sledovaných značek mají německé prémiovky Mercedes-Benz (78 dnů) a BMW (85 dnů).

Nejnovější statistika od Cebie samostatně sleduje i českou značku Škoda – nejrychleji u nás prodáte Octavii (55 dnů) a Fabii (56 dnů). Za 85 dnů si nový majitel odveze ojetý Kodiaq, Rapid a Citigo, za 86 dnů Superb a za 92 dnů Karoq.

Zajímavých výsledků si můžeme všimnout i nejdelší doby prodeje ojetých aut v cenové relaci nad jedním milionem korun. Cebia k tomu dodává, že u hodně drahých aut už lidé více o koupi přemýšlejí a zvažují ji.

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

Doporučujeme

23. 2. 2024 15:43
Re: Re: Re: Opel
Neviem odkial to ma, poznam vela ludi s kiou a ziaden problem, bezne veci.
Avatar - Mikesus
23. 2. 2024 10:10
Re: Re: Toyota
a důvod víš proč se neptají? protože je ani nenapadne, že bys to chtěl prodat.
taky se mně nikdo neptá, dokud se o tom nezmíním a pak to je ze všech směrů. Za druhé, Auris dnes už moc populární nebude ani jako ojetina, za třetí rozhodovat o statistice jedním kusem je možná tak jen ukázka jaké máš sousedy a co chtějí. Proč se tedy Toyoty neválí v bazarech, když je nikdo nechce?
A další, jestli není Auris v hybridu, je to naprosto ničím nezajímavé auto.
Avatar - wakantanka
23. 2. 2024 08:41
Re: Re: Opel
Toto som počúval na mnoho iných značiek už veľmi dávno. Vtedy si môj mechanik ťukal na čelo prečo som kúpil KIU. A div sa svete zatiaľ čo moja Kia jazdí len s nutnou a bežnou údržbou, kamaráti a známi s koncernovymi autami a ďaleko menším počtom km riešia veci nad ktorými mne ostáva rozum stáť.
23. 2. 2024 07:34
Re: Re: Toyota
Na zahrade mi stoji golf, auris a kodiak. Skoro kazdy tyzden sa ma nejaky sused pyta ci nepredavam golfa, kodiaka, o aurise zs tie roky ziadny zaujem. Takze tvoje statistiky nebudu celkom presne 😀
23. 2. 2024 07:28
Re: Hmm, jezdim ted v US s BMW 330
A s jakou řadou? G20?