Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Citroën C1 (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (25)
Prozkoumali jsme nejmenší Citroën. Co jsme zjistili?

Zatímco exteriér novinky od Citroënu jsme již před odjezdem na autosalon znali, interiér je pro nás novinkou.

Zadní sedadla nás překvapila 45 centimetrů dlouhými, pohodlnými sedáky s hranou ve výšce 38 centimetrů nad podlahou. Místa pro kolena za dlouhány moc nezbude, 180 centimetrů vysoký řidič se „za sebe“ posadí jen s obtížemi. U takto malých aut nejsou sedadla vzadu tím nejlepším místem pro dlouhé cesty, nicméně místo nad sedákem není žádná hrůza: 180 cm vysoký pasažér se zde ještě posadí, sic se hlavou velmi těsně dotýká stropu. Dalším pozitivem je dobré nastupování na zadní sedadla, druhý pár dveří je rozměrný. Vzadu jsme ve výši loktů naměřili 131 centimetrů. Boční okna jsou ve druhé řadě pouze výklopná, podobně jako u většího Cactusu.

Video se připravuje ...

Zadní sedadla jsou dělena v poměru 50:50, rovná plocha nikoliv překvapivě nevznikne, musíte překonat asi dvanácticentimetrový schůdek. Jejich zadní strana není pokryta kobercem nebo tkaninou ale plechem. Ostatně i na plastech v interiéru je vidět jejich nižší cena, na měkčené plasty si můžete nechat zajít chuť. Ke kvalitě zpracování výtky nemáme.

Nakládací hrana zavazadelníku se základním objemem 196 litrů (po sklopení 750 l)se nachází ve výšce 76 centimetrů nad silnicí, poté následuje třiceticentimetrový „pád“ na dno kufru. Ten je překvapivě docela široký, mezi podběhy jsme naměřili rovný metr, což je jen o centimetr méně než například u další novinky, BMW 2 Active Tourer.

Ale pojďme na přední sedadla. Ta jsou na minivůz překvapivě pohodlná a rozměrná, sedáky jsou dlouhé 47 centimetrů a jednolitá sedadla (hlavovou opěrku si proto nemůžete nastavit dle libosti) mohou být dokonce vyhřívaná. Skrz volant o průměru 36,5 centimetru sleduje řidič sdružený přístroj s digitálním otáčkoměrem a dobře čitelným klasickým ručičkovým rychloměrem. Řadicí páka je vysoká a dobře po ruce, trochu hůře vypadají velké, barevně lakované plochy kolem zbytečně „shluklých“ tlačítek na středovém panelu. Výhled z auta se zdá být dobrý, vnější zpětná zrcátka jsou rozměrná. Přestože středový tunel není nikterak masivní, nabízí dostatečný počet odkládacích prostor. Druhou stranou mince je, že trochu vadí řidičovo pravé noze.

Malý ale stylový

Nová generace Citroënu C1 zaujme svým vzhledem. Přední část vozu byla navržena podle vzoru současných MPV modelů automobilky, nechybí tedy netradičně pojaté přední světlomety a diodové denní svícení. S proskleným víkem zavazadelníku jsme se setkali již u první generace automobilu, výrazné prolisy zadního nárazníku a rozměrné svítilny ve stylu nejnovějších Citroënů přidávají celému konceptu zádě na atraktivitě. Základní verze vyjedou na 14“ a 15“ kolech s ozdobnými kryty, za příplatek budou k dispozici litá patnáctipalcová kola s diamantovým výbrusem.

Nejnovější C1 přichází s upravenými vnějšími rozměry. Na délku měří 3460 milimetrů (+ 20 mm), s šířkou 1620 milimetrů je však o 10 milimetrů užší a 20 milimetrů nižší (1470 mm) než verze, kterou můžete v současnosti vidět v showroomech značky.

Aleš Jungmann
Diskuze (25)
Avatar - Sumi2000
5. 3. 2014 23:10
Re: Padlej sníh
:-) :yes:
5. 3. 2014 21:00
Re: Interiér
Rubbe, na fotce v linku je interiér konceptu 108 Tattoo, který vypadá o moc lépe. S běžnými verzemi bych ho nesrovnával, i když fotka taky udělá svoje, to souhlasím.
Avatar - Jaros71
5. 3. 2014 11:15
Re: Interiér
Laciné , malé a nepříliš pěkné.. ;-\
Interier vypadá otřesně.
Nové Twingo je na tom o dost lépe!
Avatar - woody-alien
5. 3. 2014 10:38
Padlej sníh
Kdysi dávno jsem v recenzi na desku kapely The Cult [odkaz] četl, že před ní tajou Guns´n´Roses jako padlej sníh.

No, a dnes mě nenapadá lepší příměr mezi kolínskými trojčaty a právě představeným Twingem. Na jedné straně Renaultův majstrštyk a na straně druhé "příštipkáři", jimž k aspoň relativnímu úspěchu bude snad nápomocna cena. Ještě mě napadá příklad, kterým druhdy komentovali rozdíl mezi Fiatem 500 a VW Fox. Pokud kolemjdoucí spatří před sídlem nejmenované baronky Twingo (F500), řeknou si: Á paní baronka si pořídila nového mazlíka. A když tam bude stát C1 (Fox), řeknou si: Nějakej chudák zabloudil, pomozte mu najít cestu. >:-[]
5. 3. 2014 08:19
Re: Interiér
Taky z těch fotek nesedám na *, ale souhlasím s tím, že naživo to určitě bude lepší. Navíc nikdo tam nemusí mít tu červenou - je to jen příklad možností individualizace,, stejně jako na zrcátkách......