Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Ferrari California T (+video)

David Bureš
Diskuze (2)
Modernizovanému Ferrari California to sluší. Maranellské kupé-kabrio se sice mračí, už ale není tak otylé.

Kupé-kabriolet Ferrari California se po takřka šesti letech ve výrobě dočkal modernizace. Ta se zaměřila nejen na design, ale také na techniku. Písmenko T v názvu odkazuje na turbodmychadlem přeplňovaný osmiválec.

Na tvarech Californie T vedle designérů Ferrari pracovali také zaměstnanci karosárny Pininfarina. Díky upravené přídi se California více podobá ostatním modelům značky, jednotícími prvky modelů Ferrari jsou tak hlavní světlomety výrazně protažené vzad a lichoběžníková maska chladiče. Díky ní se už California tolik neusmívá.

California byla vždy kritizovaná za těžkopádnou záď – pevná střecha zkrátka potřebuje hodně prostoru. Designéři záď opticky odlehčili, a to pomocí výrazného difusoru, opět motivu lichoběžníku jako vpředu nebo horizontálně umístěných koncovek výfuku. Ty záď opticky rozšiřují, zatímco dřívější umístění koncovek nad sebe zdůrazňovalo výšku zádě.

Modernizovaná California už díky těmto prvkům nevypadá tak otyle. Přepracovaná záď navíc podle designérů Ferrari přispívá k lepší aerodynamice auta.

Vnitřek je elegantní, jak bývá u Ferrari zvykem. Zatímco v případě hnědé kůže interiér evokuje zlatá šedesátá léta, modrá kůže je holdem moderně. Mezi otvory ventilace na vrchu palubní desky je umístěn nový ukazatel Turbo Performance Engineer (TPE), kde se zobrazují informace o motoru.

Když jsme u agregátu, pod kapotou Californie T pracuje turbodmychadlem přeplňovaný osmiválec o objemu 3,9 litru. Zatímco objem klesl (z 4,3 litru), výkon narostl o 70 koní na 560 koní (412 kW). O chlazení agregátu se stará dvojice nových otvorů v kapotě. Osmiválec nadále spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, jejíž delší zpřevodování snižuje spotřebu paliva.

Použití turbodmychadla twin-scroll je pro automobilku tak důležité, že se odkaz na něj objevuje i v názvu faceliftované Californie. Není to překvapivé, vždyť posledním sériovým Ferrari s přeplňováním byla legendární F40, jejíž výroba byla ukončena již v roce 1992.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - MANETTINO
5. 3. 2014 17:46
plus power
Jsem zvědav o klik se zlepší oproti původní Cali. :yes:
5. 3. 2014 13:16
Než jsem se v
něm projel(jjen jako spolujezdec),tak jsem si jako mnoho jiných ferraristů teoretiků říkal,že nám Ferrari nějak měkne.Jak jsem se jen mýlil,fantastický zvuk,brutální akcelerace a onen těžko popsatelný pocit,když sedíte ve Ferrari mě rychle vyvedl z omylu. >:D A vůbec nepochybuju o tom,že tahle novější verze bude stejně vzrušující.Jaká pak asi musí být jízda v těch ostřejších sourozencích,když i tohle Ferrari pro "baby" je naprosto úžasné? >:-[]