Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Ford Focus (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (24)
Modernizace třetí generace Focusu vypadá na fotografiích zajímavě. Jak působí naživo?

Ford Focus sice možná ztratil něco se své dravosti, nyní je však výrazně elegantnější. Na fotografiích to možná tak nevynikne, avšak i zde funguje onen Aston Martin efekt, známý z Mondea. Ne tak silně, ale funguje. Do boku protažené, užší světlomety naživo nepůsobí dojmem zbytečně velké plochy, podobně jako zadní svítilny, které se taktéž dočkaly přepracování. Ty jsou naopak od pohledu menší, kdybyste si však vedle sebe nedali fotografie obou verzí, nejspíše byste si faceliftu nevšimli. Podobné to je s přepracovanými pátými dveřmi: opět pouze drobné změny k lepšímu.

Video se připravuje ...

Hlavními designovými prvky v čele s protaženými předními světlomety a novou maskou chladiče Focus navazuje na současnou Fiestu a v Evropě stále nedostupné Mondeo, záď dostala přepracované svítilny a zcela nové víko zavazadlového prostoru.

Výrazných změn doznal také interiér. Přepracovaná středová konzola již nenese přemíru tlačítek a místo nich přichází intuitivní dotykové rozhranní. Osmipalcový displej pracuje se systémem Ford SYNC 2, který mimo hezčí grafiku nabízí rozšířené funkce hlasového ovládání. Jedním příkladem za všechny je jednodušší zadávání cílů do navigace – pokud například zřetelně vyslovíte příkaz „I´m hungry“, systém vyhledá vhodné restaurace ve vašem okolí. Změn doznal také volant s menším počtem tlačítek a středový tunel, do kterého se podařilo lépe zakomponovat klasickou ruční brzdu.

Naživo vypadá interiér opravdu výrazně lépe, úbytek tlačítek středovému panelu a celé kabině jednoznačně prospěl. Horní části středového panelu vévodí velký barevný dotykový displej, grafické rozhraní je přehledné a dobře se vněm orientuje. Uvidíme, zda relativně malá virtuální tlačítka nebudou při jízdě na škodu. Přepracování se také dočkal středový tunel mezi předními sedadly, zde jsou trochu jinak rozestavené elementy. Madlo ruční brzdy opustilo svou lehce futuristickou formu a posunulo se dozadu, není tak už přímo vedle řadicí páky ale nově vedle podélného odkládacího prostoru, který v předchozí verzi trochu chyběl.

Nové motory a pomocníci

V souvislosti s příchodem omlazeného Focusu se v nabídce objevuje dvojice nových pohonných jednotek; turbomotor 1.5 EcoBoost o výkonu 110 a 132 kW nahradí stávající přeplňované šestnáctistovky. V Evropě se přitom objeví úplně poprvé a to v kombinaci s manuální šestistupňovou nebo zcela novou měničovou automatickou převodovkou o stejném počtu rychlostí.

Vznětový čtyřválec 1.5 TDCi známe již z modelu B-Max (zde má výkon 55 kW), ve verzích o výkonu 70 a 88 kW se však objeví také pod kapotou Focusu. Slabší verze bude dostupná výhradně s manuální šestistupňovou převodovkou, silnější lze kombinovat také s dvouspojkovou skříní PowerShift. Zlatou střední cestu pak tvoří agregát 1.5 TDCi ECOnetic s výkonem 77 kW. Zbytek motorové palety zůstává vyjma již zmíněné absence turbomotoru 1.6 EcoBoost totožný se stávající verzí vozu. Pouze vrcholný turbodiesel 2.0 TDCi doznal navýšení výkonu ze 103 kW na 110 kW.

Modernizovaný Ford Focus se představuje s celou řadou elektronických pomocníků. Systém Active City Stop, který dokáže zabránit drobným kolizím automatickým aktivováním brzd, bude nově fungovat až do rychlosti 50 km/h. V zadním nárazníku přibyla další dvojice ultrazvukových senzorů, díky kterým se podélné i příčné automatické parkování stane bezpečnější. Tytéž senzory navíc dokážou při couvání z parkovacího místa odhalit, zda se k vozidlu ve vzdálenosti až 40 metrů nepřibližuje další automobil. Tento manévr však dokáže Focus provézt také automaticky (řidič pouze koriguje rychlost vozu).

Aleš Jungmann
Diskuze (24)
Avatar - iudex
6. 3. 2014 13:26
Re: Švihák Lázeňský
No občas ešte prudí vo Fotosúťaži MACZ (hlavne keď sa mu siahne na Priusa). >:-[]
6. 3. 2014 12:54
Re: Povedlo se
Takže podľa teba 2. najpredávanejšie európske auto v svojej triede do Európy nepatrí.??
Avatar - Ji/Ri
6. 3. 2014 10:06
Re: Švihák Lázeňský
...ano... i na toho šviháka jsem si vzpoměl... to byly časy... :yes:
Avatar - dal
6. 3. 2014 09:21
Re: focus
Mi taky připadá že Ford a Hyundai mají designově k sobě až moc blízko jako kdyby to byla jedna firma.
Avatar - rimow11
6. 3. 2014 08:59
focus
škoda toho interieru s hyundaja ix35 :no: :no: :no: