Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První kus nového Shelby Mustang GT500 je poklonou prototypu z roku 1968

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Nový Shelby Mustang GT500 bude sdílet garáž s jedním z prvních prototypů, kterému se i nápadně podobá.

První vyrobený kus nové generace Shelby Mustang GT500, modelový rok 2020, vydražila aukční síň Barett-Jackson již v lednu 2019 – tedy ještě poměrně dlouho před oficiálním spuštěním výroby. Majitelem se přitom stal Craig Jackson, majitel aukčního domu, který za novinku zaplatil 1.1 milionu dolarů – tedy cca 25.155.000 Kč.

Jeho nový vůz sjel z výrobní linky až v říjnu 2019 a jeho karoserie je skutečně originální. Sdílí totiž stejný design a odstín laku, jako prototyp Shelby EXP500 z roku 1968 – často přezdívaný Zelený sršeň. Jedná se přitom o jeden z prototypů, který se později stal základem pro Shelby Mustang GT500 a nyní je jedním z mnoha působivých vozů ve sbírce Craiga Jacksona.

Základem působivého laku se stala limetkově zelená Lime Green, přes kterou byla nanesena vrstva zeleného laku Candy Apple Green. Nový Shelby navíc dostal i decentní bílé pruhy nad prahy, které nesou označení EXP500 – stejně jako prototyp z roku 1968. Třešničkou na dortu jsou pak i zrcátka v barvě karoserie, která jsou jinak lakována do černa.

Při zadání požadavků jsem skutečně netušil, o jak mimořádný úkol se jedná, ale BASF a odborníci na lakování v Penske předčili má očekávání, aby ho realizovali,“ uvedl Jackson během oznámení, kdy odhalil kompletní vůz. „Celý tým Fordu mi vyšel vstříc, aby se můj sen mohl stát realitou, a já jim nemohu být vděčnější.

Video se připravuje ...

První nový Shelby bude společně s originálním Zeleným sršněm a dalšími významnými vozy Shelby ze sbírky Craiga Jacsona vystaven na letošní lednové aukci Barrett-Jackson ve Scottsdale.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
30. 12. 2019 08:23
xcv
nebo taky Zelená sršeň
30. 12. 2019 05:59
Mustang
ze předu vypadá jak Ford, HYUNDE, PEUGEOT a 50 dalších. jak zmršit klasiku