Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní Shelby EXP500 ze sbírky Carrolla Shelbyho je na prodej. Cena je však extrémní

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Netává se příliš často, aby se v inzerci objevil vůz přímo ze sbírky Carrolla Shelby. Tentokrát je však nabídka ještě unikátnější. Jedná se totiž o jedinečný Shelby Mustang 1968 EXP500 „Black Hornet.“

Unikátní Shelby Mustang 1968 EXP500 C.S.S. Black Hornet sice vznikl až v roce 2008, přesto patří bezesporu k těm nejcennějším modelům Shelby na světě. Vůz totiž vznikl jako připomínka jednoho z nejdůležitějších prototypů v historii celé značky a navíc krátce po dokončení putoval do soukromé sbírky Carrolla Shelbyho. Po jeho smrti sice skončil v muzeu, nyní je však vůz na prodej.

Speciální model s přezdívkou „Black Hornet“ měl dva hlavní cíle. Tím prvním bylo přitáhnout pozornost na charitativní organizaci Shelby Children Charity, tím druhým pak připomenout legendární testovací prototyp přezdívaný „Green Hornet,“ který v druhé polovině šedesátých let pomohl Shelbymu dostat se na vrchol.

Právě prototyp Green Hornet totiž posloužil jako takový pokusný králík pro úpravy, které nakonec vedly až ke vzniku dodnes legendárního modelu Shelby GT500 z roku 1967. Prototyp Green Hornet přitom vznikl pouze ve dvou provedeních, na jejichž vzniku se kromě Shelbyho podílel ještě šéfinženýr Fred Goodell.

Modernější Black Hornet pak vznikl pod rukama lidí ze společnosti Legendary G.T. Continuation Cars a pod jeho kapotu se nastěhoval vidlicový osmiválec 428 Cobra Jet spojený s čtyřstupňovým manuálem, přes který putuje na zadní kola 335 koní. Motor dostal ještě zakázkové svody Cobra Jet, sání Shelby, vzduchový filtr Cobra a výkonnější palivovou pumpu Holley.

Další technické úpravy přinesly ještě upravený zapalovací systém Mallory Unilight, posilovač řízení, posilovač brzd nebo výkonnější hliníkový chladič Griffith. V interiéru i exteriéru si navíc můžeme všimnout řady drobných úprav, které mají připomínat originální Green Hornet. A to včetně výrazných ventilačních výdechů na kapotě, které se v mezidobí staly jedním z tradičních znamení modelů Mustang.

Podle prodejce je vůz v současnosti vystaven ve Ford Mustang Museum v Concordu (stát Severní Karolína) a na tachometru má pouze 558 mil, tedy cca 898 kilometrů. Každého sběratele navíc jistě potěší i přítomnost dokumentů z doby, kdy byl Carroll Shelby registrován jako první majitel vozu.

Jedná se tak o výjimečný vůz, jehož cenu si nejspíš majitel dokáže dobře zdůvodnit. A na kolik že tahle rarita přijde? Podle webu ClassicCars.com, který na prodej upozornil, je cena stanovena na 850.000 dolarů. V přepočtu se tak bavíme o částce necelých 20 milionů dolarů. Nám to sice může přijít naprosto šílené, jsme si ale téměř jistí, že dříve nebo později se najde zámožný sběratel, pro kterého to zas tak moc nebude.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme