Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První obrněné Bentley Bentayga je jako luxusní trezor na kolech. Odolá granátům i AK-47

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Toužíte po výjimečném a luxusním SUV, které vás dokáže ochránit před střelbou z AK-47 a výbuchy granátů? Pak byste se měli vypravit na nákupy do Kanady.

Kanadská společnost INKAS Armored se totiž pochlubila prvním pancéřovaným Bentley Bentayga, které svou kombinací luxusu a bezpečí připomíná trezor na kolech. V jeho interiéru by vám nemělo chybět prakticky nic z jeho tradičně luxusní výbavy, zatímco exteriér se chlubí odolností na úrovni CEN 1063 BR6.

Luxusní SUV by tak mělo odolat i projektilům ráže 7.62 z pušky AK-47 a ustát výbuch až dvou střepinových ručních granátů DM51. Každý takový granát se přitom skládá asi z 64 gramů výbušniny PETN a cca 6500 ocelových kuliček o průměru 2 – 2.5 milimetrů. Díky zesílené konstrukci, pancéřování a instalaci neprůstřelných skel by však měl být celý prostor posádky dokonale chráněn.

Úpravy se však neomezily pouze na ochranu posádky. Krizovým situacím je samozřejmě nejlepší se zcela vyhnout, pokud se do nich ale dostanete, je fajn mít možnost z nich i rychle uniknout. Pancéřované Bentley proto dostalo upravené komponenty podvozku, upravenou elektroniku a nechybí ani run-flat pneumatiky, které umožní odjet i po ztrátě tlaku.

Pokud by ale někomu tato výbava nestačila, nabízí INKAS Armored ještě dodatečné prvky ochrany. Zákazníci si mohou připlatit například za odlehčené pancéřování, systém pro hašení požáru v motorovém prostoru, odolnější kola, výstražné majáky, kliky s elektrošoky nebo možnost vypouštění kouřové clony.

Video se připravuje ...

Bohužel se nám nepodařilo dopátrat, jak výrazně ovlivnilo pancéřování hmotnost již tak poměrně velkého SUV. Základem pancéřovaného speciálu se však stallo Bentley Bentayga v nejvyšší výbavě, což kromě útulného interiéru přináší i robustní 6.0 litrový motor W12 o výkonu 447 kW (608 k) s točivým momentem 900 Nm. Nedostatek výkonu by tak neměl být problém.

Dalším podstatným parametrem, který však INKAS Armored nezmiňuje, je cena. Pancéřované Bentley totiž není určeno pro běžné smrtelníky, ale pro velmi omezený počet prominentních osob, které nemají problém utratit za pocit vyššího bezpečí pár milionů navíc. K zákazníkům by však mohly patřit i bezpečnostní služby, které by mohly vůz využívat při převozu státníků a dalších VIP osob. Rozhodně to ale nebude žádná láce. Ceny Bentley Bentayga totiž začínají na částce od 5,8 milionu korun a proces pancéřování nebývá zrovna levnou záležitostí.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
30. 8. 2019 14:44
Re: heh..
..a tak to je celou historii lidstva ;-)

Myslim tim dávno než byly auta = už v dobách kdy sme vynalezli kolo = nejstarší dochovalý je asi 5000 let starý :-!
30. 8. 2019 14:36
heh..
Majú daňové raje, 99% bohatstva sveta, obrnené autá ktoré zožerú 1 kravu na 100km... A poskokovia a otroci makajú každý deň, jazdia liter a sú otroci systému týchto mocných... :no: