Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První pohled na znovuzrozený Renault 4: Vrátí se jako elektrický crossover

Filip Melich
Diskuze (1)

Slavný Renault 4 se vrací jako elektromobil. Automobilka zveřejnila první dvě fotky konceptu, jehož premiéra se odehraje již za pár týdnů.

Renault do elektrické doby vstupuje s ohledem na minulost. Jak už víme, připravuje zrození modelu R5, který už ukázal v podobě několika konceptů, ale tím nekončí. Znovuzrození se dočká také Renault 4, jehož prvotní představení v podobě konceptu se blíží. Automobilka láká na oficiální premiéru dvojicí ztmavených fotek.

Zatímco Renault 5 se vrátí s typickou karoserií hatchback, první fotky Renaultu 4 naznačují, že se vydá cestou crossoveru. Zřejmě proto, aby se odlišil od R5, ale také proto, že SUV a crossovery se prostě prodávají. Ostatně už původní R4 měl ke crossoveru blíže než R5. Samozřejmě nemůžeme čekat, že si R4 zachová velikost svého jmenovce, který na délku měřil přes 3,6 metru. Také můžeme zapomenout na hmotnost hluboko pod jednou tunou.

Co naopak čekat můžeme? První ztmavené fotky konceptu toho neprozrazují mnoho. Pohledy zepředu a zboku ukazují vyšší světlou výšku, široký rozchod kol a tvary podobné řadě jiných crossoverů. Na první pohled by jej za nástupce Renaultu 4 asi označil málokdo, takže ve výsledku budou rozhodovat především detaily, jako je provedení předních světlometů a masky.

Budoucí sériová podoba samozřejmě bude podstatně umírněnější. Jak by mohlo finální auto vypadat, napovídají patentové snímky, o nichž jsme psali v polovině loňského roku. Přední a zadní světla na nich připomínají spíše koncepční vůz, avšak zbytek vozu by klidně mohl být produkční podobnou elektrického crossoveru R4.

Koncept bude odhalen v rámci pařížského autosalonu, konkrétně jej 17. října 2022 během tiskové konference začínající v 9:00 představí generální ředitel skupiny Renault a značky Renault jako takové, Luca de Meo. Jak jste na tom – těšíte se na návrat Renaultu 4 nebo nejste fanoušky tohoto přístupu značky k elektrifikaci?

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

7. 10. 2022 17:53
Takže přijde…
… další elektrická srajda s cenou již od milionu? No to jim opravdu urvou ruce :-[] Renault je dost mimo poslední dobou. Mimo Capturu a spalovacího Kangoo nemá co trhu nabídnout :no: