Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA pozastaví výrobu na Slovensku

David Bureš
Diskuze (34)
Výroba v trnavském závodě se opět zastaví, o automobily francouzského koncernu je mezi zákazníky malý zájem.

Koncern PSA Peugeot-Citroën oznámil, že pozastaví výrobu ve svém trnavském závodě. Výrobní linka byla zastavena toto pondělí, v únoru bude zastavena během dalších čtyř dní.

Francouzská automobilka tímto krokem reaguje na nízkou poptávku po jejích vozech na evropských trzích. „Poptávka po nových autech v Evropě neustále klesá. Klesající trendy v oblasti prodeje znamenají u několika automobilek snižování výroby,“ píše PSA ve zveřejněném prohlášení. Z těchto důvodů byl provoz továrny několikrát pozastaven i v loňském roce.

V továrně PSA na západě Slovenska se vyrábí dva modely – Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. 208 je vyráběna i ve dvou francouzských závodech, výroba malého MPV C3 Picasso probíhá pouze v Trnavě.

Během loňského roku se v trnavském závodě PSA vyrobilo na 215.000 automobilů. Francouzský koncern doufá, že letos bude toto číslo překonáno. Výrobní kapacita továrny je 300.000 aut ročně.

Automobilový průmysl a zejména export dvoustopých vozidel táhne slovenskou ekonomiku podobně jako tu českou. Zdejší ministerstvo financí odhaduje, že kvůli nižšímu vývozu aut se růst ekonomiky letos zpomalí z loňských 2,5 % na 2,1 %. Vedle PSA mají u našich východních sousedů své továrny také koncern VW Group a automobilka Kia.

PSA Peugeot-Citroën výrazně doplácí na evropskou prodejní krizi. V loňském roce evropské prodeje francouzského koncernu meziročně klesly o 12,9 % na 1,46 milionu prodaných vozů.

David Bureš
Diskuze (34)
30. 1. 2013 09:48
Re: Au,au...
To kvoli nim montuju v Kosiciach?
30. 1. 2013 07:13
Mudrcov plná *...
Koľko je tu zrazu "odborníkov"... Prečo nepracujete u Peugeota, svojimi cennými vedomosťami by ste mu iste pomohli dostať sa zase hore...
Trh proste pracuje a kolíše, znižovať výrobu je dnes úplne bežná vec, pomaly si zvykneme dokonca na to, že fabriky sa aj zatvárajú. Tak prečo to rozčarovanie nad párdňovou odstávkou? Skuhrete, ako keby francúzi krachovali... Keď niekomu tečie z nosa, potrebuje vreckovku, nie chystať funus...
30. 1. 2013 07:07
Re: Au,au...
Obidvaja trepete. Cayenne sa čiastočne VYRÁBA na Slovensku aj v Nemecku. Zo Slovenska ide do Nemecka kompletná vybavená karoséria, Germáni si tam domontujú podvozok s motorom. O tom, ktorý komponent sa kde vyrába by sme polemizovali dlho, diely a podskupiny putujú do závodov VW Group z celého sveta.

Na Q7 sa nepíše "made in slovakia", rovnako ako sa nepíše miesto výroby na žiadny model. Aj keď vo všeobecnosti je známe, kde sa ten-ktorý model produkuje. VW raz skúšal presunúť výrobu Q7 do lacnejšieho Ruska - a neuspel, tamojší milionári odmietli kupovať autá vyrábané v Rusku, hoci so značkou Audi.
30. 1. 2013 07:00
Re: Au,au...
Niečo mi o tých nedokonalých autách ešte porozprávaj. Neviem, na čo konkrétne narážaš. Vidím, že sa vyznáš.
30. 1. 2013 06:59
Re: Au,au...
A čím takým Peugeoty poslednou dobou trpia?