Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rally Monte Carlo 2012 po třetí etapě – Loeb nemá soupeře a jede si za vítězstvím

Michal Otruba
Diskuze (0)
Po dramatické první etapě má Loeb relativní klid, souboje posunuly na nižší příčky. Včera a dnes se nejvíce prali Petter a Dani, Monte bohužel opustil neuvěřitelný Ogier s Fábií.

Po první etapě, kterou měl výborně rozjetou Latvala od Fordu, ale nakonec havaroval, vedl celkovou klasifikaci stejně jako minulé ročníky Sebastien Loeb. Pokračoval v klidu dál v profesorském výkonu nebo se přihodily nějaké komplikace?

Druhá etapa: Petter a Dani si jdou po krku

Čtvrteční program Rally Monte Carlo čítal šest rychlostních zkoušek (dva průjezdy trojicí testů) o měřené délce 131,8 km. Dopoledne se odehrálo v režii Loeba, který všechny tři zkoušky projel nejrychleji a i když ani nemusel, tak dále navyšoval svůj více než minutový náskok. Těsný souboj probíhá o stříbro, momentálně je druhý Petter, který třetího Sorda přeskočil o necelé dvě sekundy. Další test se opět stal kořistí Loeba, Sordo o 0,3 zase přeskočil Pettera. A hlavně Hirvonen se po včerejším nepřesvědčivém výkonu posunuje směrem vzhůru, díky druhému času jde na celkovou čtvrtou pozici.

I poslední vložku opanoval Loeb, Petter (+1:23,3) si se Sordem (+1:26,9) opět prohodili pozice i přesto, že Sordo podle svých slov útočil co mu síly stačily. Ogier zajel čtvrtý čas, celkově mu s atmosférickou Fábií S2000 patří páté místo se ztrátou +3:13,4 pouze 12,5 sekundy za čtvrtým Hirvonenem. Jenom podotýkáme, že to znamená ztrátu pouze 0,96 s/km, ten kluk prostě rukama umí točit v tom správném rytmu. Následuje polední servis.

Odpolední průjezdy byly jako přes kopírák – jedinou výjimku tvořilo vítězství Sorda v rz8 před Loebem. Zbylé dva testy opět ovládnul Loeb a pomalu navyšuje celkové vedení. Sordo jede jako z praku (+1:37,2) a přeskočil Pettera Solberga o 3,7 sekundy – tento souboj je ozdobou soutěže. Čtvrtý Hirvonen jezdí místa okolo pátého místa, proti včerejšku je to velké zlepšení, problém nevidí Fin v autu ale v sobě.

Fantasticky jedoucí Ogier již neměl ve čtvrtek takové štěstí na zasněžené a promrzlé tratě a tak mu wé-er-céčka ujížděli více než ve středu. Ale i tak jeho výkon zaslouží obdiv. Na poslední čtvrteční vložce však Francouz svou snahu přehnal a ve velké rychlosti s Fábií havaroval. Navigátor Ingrassia byl s bolestmi ruky prohlédnut lékařem, jinak je posádka v pořádku.

Škoda tohoto incidentu, Ogier byl ozdobou soutěže. Nejrychlejší S2000 tak pilotuje na devátém místě Andersson – výkon Protonu je velkým pozitivním překvapením. O 22,5 za ním je Ogierův týmový kolega v týmu VW Abbring. Výborný výkon předvádí i Campana na Mini WRC (sedmé místo, +6:49,6) a Tanak na Fiestě WRC (osmé místo, 11 sekund za Campanou). Česká posádka Prokop – Hrůza je dvanáctá (+12:49,0), zvyká si na novou techniku, kterou nechce hned na první soutěži rozvěsit po stromech a tak zajíždí časy okolo patnáctého místa.

„Odpoledne jsme zrychlili, zkusil jsem držet rychlejší tempo, ale k lepším časům nám chybí plynulost. Méně brzdit do některých zatáček, ale na to si zatím nevěřím. Časy odpovídají naší jízdě. Ale celkově nejsou zklamáním. I když se s průběhem vnitřně peru. Ale jen díky kilometrům poznávám fiestu více a více. Určitě by nebylo žádným problémem auto někde rozvěsit. Tak ale nechci opadnout…“ říká pilot Fiesty WRC.

Třetí etapa: Rozhoduje volba pneumatik

Páteční etapa měla na programu tři měřené testy s délkou 77,3 km. A znovu se ukázalo, že kdo dobře obuje, ten jede. Velmi měkké pneu obul taktikou nesvázaný Petter Solberg a první (mokrou) erzetu vyhrál o 3,3 před Delecourem a 8,5 před Novikovem. Sordo dojel až pátý (+13,2) a Loeb šestý (+16,7). Další vložka ovšem vedla před vrcholky hor a kdo neměl hřeby tak ztrácel a ztrácel. Extra měkké pneu bez hřebů se ukázaly jako chybná volba a Petter dojel po čtyřiadvaceti kilometrech se ztrátou 1:46,1 – propadá se na třetí pozici a na druhého Sorda má manko téměř minutu. Naopak na 39,3 se mu zezadu přiblížil čtvrtý Hirvonen, který test vyhrál (první vítězství za Citroën) před Loebem (+3,7) a Campanou (+17,4). Prokop dojel šestý (+1:00,3) (všechny čtyři pneu s hřeby) a celkově se posunuje na jedenácté místo (+14:10,3).

Poslední dnešní vložku opanovalo duo továrního Citroenu v pořadí Hirvonen – Loeb. Rozdíl mezi nimi byl 2,9 sekundy, dalších 2,5 ztratil třetí Novikov, který na Monte zatím jede velmi dobře a ještě nehavaroval :-); Čtvrtým časem si se suchou tratí poradil Sordo (+6,3), 15,5 sekundy ztratil Petter, který sice zvolil dobré pneu, ale tentokráte ho postihnul defekt levé přední pneu.

Celkově tak vede s velkým náskokem Loeb před Sordem a Petterem Solbergem, rozestupy jsou více než minutové, takže skončilo nějaké nahánění o jednotlivé vteřinky. Nejmenší rozestup v první desítce má čtvrtý Hirvonen na třetího Pettera (23,9) kde to zítra ještě může pořádně jiskřit. Prokop drží jedenácté místo, předstihnul Abbringa s Fábií S2000, před něj se ovšem ještě vklínil Araujo na Mini WRC.

Celkové výsledky Rally Monte Carlo 2012 po třetí etapě:

PořadíPosádkaVůzČas (ztráta na 1.)
1.Sébastien Loeb / Daniel ElenaCitroën DS3 WRC3:31:25,2
2.Dani Sordo / Carlos Del BarrioMini Cooper WRC+2:12,4
3.Petter Solberg / Chris PattersonFord Fiesta RS WRC+3:19,2
4.Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen Citroën DS3 WRC+3:43,0
5.Evgeniy Novikov / Denis Giraudet Ford Fiesta RS WRC+4:28,2
6.Francois Delecour / Dominique SavignoniFord Fiesta RS WRC+6:39,1
7.Pierre Campana / Sabrina de CastelliMini Cooper WRC+7:45,1
8.Ott Tanak / Kuldar SikkFord Fiesta RS WRC+8:44,8
9.P-G Andersson / Emil AxelssonProton Satria Neo S2000+13:20,8
10.Armindo Araujo / Miguel RamalhoMini Cooper WRC+14:42,5
11.Martin Prokop / Zdeněk HrůzaFord Fiesta RS WRC+14:42,5

A víte jak se ničí foťák postavený na vnitřku zatáčky?

Michal Otruba
Diskuze (0)