Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar, 1. etapa: Loprais a Kolomý dojeli shodně na třetím místě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Čeští jezdci na kamionech Aleš Loprais (MAN) a Martin Kolomý (Tatra) se utkali v první etapě Rallye Dakar o stupně vítězů. Shodně na sekundu obsadili třetí místo.

Po dvou smolných Dakarech na Hondě Sam Sunderland konečně prokázal své schopnosti a vyhrál první dakarskou etapu z Buenos Aires do Villa Carlos Paz. Pětadvacetiletý Sunderland ale moc dobře ví, že závod je dlouhý a konkurence tvrdá. Na druhém místě skončil Paulo Gonçalves, který si chce v letošním ročníku závodu spravit chuť po loňském nevydařeném závodě, třetí dojel Španěl Marco Coma.

Čeští motorkáři v hojném počtu

Pro českého fanouška je ale hlavní umístění našich jezdců. Nejlépe skončil David Pabiška na 28. místě. Nováček Ondřej Klymčiv obsadil velmi slušnou 36. příčku, i když ambice na celkové vítězství má ještě vyšší. 72. byl Jan Veselý, 82. Zdeněk Gottvald a 86. Milan Engel.

Čtyřkolky

Kategorie čtyrkolek nepřinesla žádné překvapení a 175 km dlouhou rychlostní zkoušku vyhrál zkušený Chilan Ignacio Calase. Loňský vítěz závodu za sebou nechal druhého Rafala Sonika a třetího Sergia Lafuenteho. Čtvrtý dojel nadějný Mauro Almeida, za ním asi o dvacet sekund pátý Mohammed Abu-Issa z Kataru.

Auta: zklamání Romy, vede Terranova

Dakar nelze vyhrát v první etapě, ale lze ho v ní prohrát. Své o tom ví obhájce titulu Nani Roma, který havaroval už několik kilometrů po startu etapy. Musel zastavit na několik hodin a byl by zázrak, kdyby se mu podařilo vyhrát i letošní Rallye. Aktuálně ztrácí 7:25:45 hodiny a je beznadějně poslední na 135. místě.

Na druhou stranu jeho týmový kolega Nasser Al-Attiyah z Kataru byl na svém MINI na dobré cestě k celkovému druhému místu, ale po dvouminutové penalizaci za překročení rychlosti skončil v první etapě až sedmý. Etapu vyhrál domácí Orlando Terranova.

Kamiony: Loprais a Kolomý nastejno!

V první etapě Rallye Dakar 2015 výjimečně nedominovaly Kamazy. O první místo soupeřili Nizozemci Hans Stacey a Marcel van Vliet, Stacey ve voze Iveco zvítězil a je pevně přesvědčen, že může vyhrát celou letošní rallye. Třetí a čtvrté místo vybojovali čeští piloti kamionů v úvodní etapě Rallye Dakar. Na sekundu stejný čas zajeli Aleš Loprais s Manem a Martin Kolomý s Tatrou. Martin Macík junior, který kamión letos řídí poprvé, skončil 15., Vrátný zatím figuruje na 21. pozici.

Pabiška pokořil 170 kilometrů v hodině

Mezi českými motorkáři byl nejrychlejší třicátý David Pabiška. A není divu, na tachometru jeho KTM se několikrát objevila číslice 174. Takovou rychlostí na Rallye Dakar ještě nejel. A v cíli ho ještě čekal štáb dakarské televize. Jak často má takové rozhovory a jak ho baví?

„Překládám si to podle toho, co ukazují rukama, trochu v legraci. Moje angličtina není moc dobrá, ale za ta léta vím, na co se ptají. Takže mi tam dvě nebo tři slovíčka stačí k tomu, abych si vydedukoval, co po mě chtějí. Co se týká závodu, tak je to v pohodě, ale kdybych šel s tou reportérkou na kafe, asi bych si s ním neměl co povídat,“ směje se Pabiška. „Holek na Dakaru moc není, ale ty holky, co tady dělají, mají u mě obrovský respekt, protože tohle tempo je strašné. Sám jste viděl, jak byla namazaná krémem tak, aby úplně neshořela. Musí stát a držet kameru v padesátistupňovém horku. Je to asi nějaký životní styl, který sem na Dakar patří a je dobrý.“

Rozhovor s dakarskou reportérkou si už teď můžete přečíst a poslechnout na dakarských stránkách Zelené vlny Radiožurnálu.


Rallye Dakar - 1. etapa Buenos Aires - Villa Carlos Paz (Arg.)

Motocykly: 1. Sunderland (Brit./KTM) 1:18:57, 2. Goncalves (Portug./Honda) +5, 3. Coma (Šp./KTM) +1:12, ...30. Pabiška -7:39, 39. Klymčiw +9:52, 72. Veselý (všichni ČR/KTM) +20:22, 82. Gottvald (ČR/Husqvarna) +21:31, 88. Engel (ČR/KTM) +22:47.

Čtyřkolky: 1. Casale (Chile/Yamaha) 1:37:08, 2. Sonik (Pol./Yamaha) +1:07, 3. Lafuente /Urug./Yamaha) +1:23.

Automobily: 1. Terranova, Graue (Arg./Mini) 1:13:12; 2. Gordon, Campbell (USA/Hummer) +42 s, 3. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm/Toyota) +50 s.

Kamiony: 1. Stacey (Niz./Iveco) 1:30:43, 2. Van Vliet (Niz./Man) +35 s, 3. Loprais (ČR/Man) +47 s, 4. Kolomý (ČR/Tatra) +47 s, ...15. Macík (ČR/Liaz) +5:40, 21. Vrátný (ČR/Tatra) +9:21, 37. Škrobánek (Tatra) +21:54, 45. Kolář (Tatra) +31:02.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
5. 1. 2015 12:39
Report
Tak se omlouvám za menší křivdu, report z 1. etapy přeci jen přišel v poměrně přehledné a výstižné formě :yes:

Akorát bych měl výtku k větě "...Nani Roma, který havaroval už několik kilometrů po startu etapy." ... zřejmě jste špatně (resp. doslovně) přeložili výraz "crashes", ale pokud vím, tak Roma "nehavaroval". Velmi vážně se mu poškodil motor, a to ne jeho vinou ;-)