Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar: Zemřel vítěz a ředitel soutěže Hubert Auriol

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)

Svět účastníků a fanoušků Rallye Dakar se ponořil do smutku. V neděli 10. ledna 2021 zemřel na srdeční zástavu ve věku 68 let , trojnásobný vítěz slavné soutěže a její pozdější ředitel.

Charismatický Francouz byl jednou z ikonických postav historie Dakaru. Narodil se 7. června 1952 v etiopské Addis Abebě. Na motocyklu startoval na Dakaru devětkrát a vyhrál ho v letech 1981 a 1983 s motocyklem BMW R80G/S. V roce 1984 vytvořil dodnes nepokořený rekord, když vyhrál devět etap během jednoho ročníku. Od roku 1988 závodil na Dakaru s automobilem a ze šesti startů vytěžil v sezoně 1992 vítězství za volantem vozu Mitsubishi Pajero.

V letech 1995 až 2003 působil jako ředitel soutěže. S jejími organizátory se rozešel ve zlém a založil soutěž Africa Eco Race, která kopíruje tratě původní africké podoby Dakaru. Předloni byl Auriol uveden do Síně slávy Mezinárodní motocyklové federace (FIM). Žil v Suresnes nedaleko Paříže se ženou a třemi dětmi. Není příbuzný s bývalým mistrem světa v rallye Didierem Auriolem.

Jeho nezapomenutelný příběh se datuje do ročníku 1987, kdy ještě řídil jednostopý stroj. Tehdy bojoval o celkové vítězství s francouzským krajanem Cyrilem Neveu. Ve středu 21. ledna vedl před startem předposlední etapy Auriol o sedm minut. Dvacet kilometrů před cílem zakoplo přední kolo jeho cagivy o kořen stromu. Neveu svého soupeře dojel a pomohl mu zpátky do sedla. „Slyšel jsem pod přilbou jeho výkřiky bolesti a volání. Adrenalin v tu chvíli přemohl bolest,“ vzpomínal později na situaci Neveu.

V cíli etapy vyhlížel Auriola, který přijel po pěti minutách a stále byl lídrem motocyklové kategorie. Když sundali Hubertovi motocyklové boty, byl verdikt krutý. Oba kotníky zlomené a šance pokračovat nebyla. Detailní záběry, jak jeho špinavou tváří brázdí slzy bolesti, obletěly celý svět. Na takové momenty se nedá nikdy zapomenout.

Čest jeho památce!

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
10. 1. 2021 22:17
Hubert
odpočívaj v petrolheadovskom nebíčku.