Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Šumava po 1. etapě: Kopecký kraluje

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Obhájce titulu mistra republiky a trojnásobný šumavský šampion Jan Kopecký (Škoda Fabia R5) vyhrál prvních pět rychlostních zkoušek Rallye Šumava 2017 a vede s přehledem pořadí letošního ročníku.

V průběhu soboty čeká na účastníky druhé soutěže TrueCam mistrovství České republiky devět rychlostních zkoušek a vítěze budeme znát v sobotu v podvečer.

Po měsíční pauze pokračovalo TrueCam mistrovství České republiky v automobilových soutěžích dvaapadesátým ročníkem Rallye Šumava Klatovy. Víkendové schéma zůstalo stejné jako v minulých letech – páteční rychlostní zkoušky se odehrály v okolí Klatov, na ty sobotní si závodníci dojedou až za Sušici.

Sněhové retro

Tři dny před samotným startem napadlo na rychlostních zkouškách několik centimetrů sněhu. Připomnělo to situaci z roku 2009, kdy jezdce také překvapil sníh. Asi nejsilnější konfrontace s rozdílnými klimatickými podmínkami se na Rallye Šumava odehrála v ročníku 2004. Tehdy se jel druhý den soutěže v okolí Vimperka na zasněžených a zledovatělých tratích. Organizátoři tehdy navzdory varování posádek nepovolili pneumatiky s hroty a postarali se o jeden z největších skandálů v dějinách českého mistrovství republiky v automobilových soutěžích.

Letošní Šumava zatím vypadá podstatně klidněji, přestože… . Závěrečná noční rychlostní zkouška úvodního dne Koráb byla zrušena kvůli oleji na trati. Kopecký si o všem i tak pohlídal svou vedoucí pozici a drama nechal na soupeřích, kteří jsou za ním. Druhou příčku zatím drží Jan Černý o 2,3 sekundy před Václavem Pechem, který byl penalizován pěti sekundami za nepřesné projetí retardéru. Ovšem i čtvrtý Jan Dohnal jedoucí s legendárním speciálem WRC je blízko dosahu umístění na stupních vítězů.

Populární hudebník a závodník Daniel Landa (Škoda Fabia R5) chyboval hned v jedné z prvních zatáček soutěže na populárním Činovském okruhu. Z příkopu však dokázal vyjet a po první etapě mu patří sedmnáctá pozice celkového pořadí. V dobře obsazené kategorii 2WD zatím vévodí Patrik Rujbr (Renault Clio R3T) před Filipem Marešem (Peugeot 208 R2) a Andrejem Barčákem (Opel Adam R2).

Napínavé souboje lze v průběhu osmi rychlostních zkoušek (95,3 kilometrů) čekat mezi pěti posádkami od pátého do devátého místa, které aktuálně dělí dohromady pouhých 15,4 sekundy. Obdiv zaslouží Karel Trněný, který na páté příčce s vozem Škoda Fabia WRC dokazuje, proč si tahle vozidla dobyla srdce rallyeových fanoušků všech generací. Vítěze 52. ročníku Rallye Šumava Klatovy budeme znát krátce před devatenáctou hodinou.

Ohlasy v cíli I. etapy

Jan Kopecký: „Auto funguje skvěle. Ve srovnání s jízdou na Valašské rallye jsme trochu změnili nastavení a jsem s ním moc spokojený. Vždy se dá jet rychleji, ale nastavili jsme správné tempo. Ještě můžeme zatáhnout, ale teď by to bylo zbytečné.“

Jan Černý: „S výkonem v první etapě jsem velmi spokojen. Činovský okruh sice seděl více vozům WRC, ale hned následující erzety ukázaly, že jsme opravdu rychlí. Dokonce mi přijde, že nemáme na Honzu Kopeckého až tak velkou ztrátu na kilometr jako na Valašce. Nevyrobili jsme žádný problém a máme tak pořád ještě nějaké rezervy. Stále je před námi velký kus práce. V sobotní etapě nás čeká devět erzet a počasí má být horší. Možná půjde o pneumatikovou loterii, ale i tak do toho půjdeme naplno.“

Martin Vlček: „Povedly se nám jenom první dvě rychlostní zkoušky. Na té třetí praskl zadní stabilizátor a auto se těžko ovládalo zejména v rychlých zatáčkách. Byly tam nějaké krizovky, ale povedlo se mi to zvládnout. Škoda, že zrušili poslední páteční erzetu, ale každopádně v sobotu závodíme dál.“

Roman Odložilík: „Docela jsem uvítal, že byla poslední rychlostní zkouška v pátek zrušena. Máme nový motor, ještě se nám ho nepodařilo optimalizovat. Jsem rád, že se nám to podařilo dotáhnout do servisu, protože pátou erzetu bychom asi už neprojeli. Sám se necítím příliš v pohodě, takže snad to bude v sobotu lepší.“

Výsledky po 1. etapě: (po 5 ze 14 rychlostních zkoušek): 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 27:49,5; 2. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) +30,6; 3. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) +32,9; 4. Dohnal, Ernst (Ford Foduc WRC 06) +37,2; 5. Trněný, Pritzl (Škoda Fabia WRC) +59,0; 6. Jaroslav a Marcin Szejové (Pol./Ford Fiesta R5) +59,5; 7. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) +1:08,4; 8. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) +1:10,7; 9. Štajf, Rajnoha (Škoda Fabia R5) +1:14,4; 10. Tarabus, Machů (Škoda Fabia S2000) +1:28,5; 11. Sýkora, Palivec (Škoda Fabia R5) +1:30,2; 12. Trojan, Chlup (Škoda Fabia R5) +2:01,2; 13. Kopáček, Rendlová (Subaru Impreza STi) +2:05,5; 14. Březík, Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX) +2:48,1; 15. Šikl, Vilímek (Mitsubsihi Lancer Evo IX) +2:58,6.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)