Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover jako limuzína pro brunejského sultána připomíná jezevčíka. Může být váš

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Autokratický vládce malého sultanátu má největší sbírku automobilů na světě. V kolekci mu nechybí ani exkluzivní jednokusové rarity včetně prodlouženého range roveru s luxusním interiérem, několika televizemi a dokonce i přehrávačem VHS, který je pro většinu příslušníků generace Z věc naprosto neznámá.

Sultán hadži Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah je prakticky neomezeným vládcem malého sultanátu, který se rozkládá na ostrově Borneo. Rozlohou 5765 km2 odpovídá zhruba Moravskoslezskému kraji, přičemž zde žije okolo 460 tisíc obyvatel. Bolkiah v posledních letech utahuje šrouby, když zemi postupně proměnil v silně autokratické zřízení s důrazem na sunnitskou větev islámu, což lehce mírný fakt, že v přepočtu na obyvatele je Brunej z pohledu HDP devátou nejbohatší zemí na světě. Peníze jsou vidět nejen na ulicích, ale také na monstrózním sultánově paláci se 1788 pokoji a jeho sbírce automobilů. Ta čítá zhruba 7000 kousků v hodnotě okolo 5.000.000.000 dolarů neboli 115 miliard korun.

Bolkiah spolu s bratrem Jefrim mají ve sbírce například deset z celkově 106 vyrobených McLarenů F1, jsou největšími vlastníky vozů Koenigsegg, mohou si užívat hned jedenácti Ferrari F40, zhruba pěti stovek rolls-royců a dalších automobilových lahůdek, z nichž některé mají roztodivné karoserie (třeba Ferrari 456 GT ve verzi kombi a sedan). Jednu z mnoha zakázkových staveb ze sultánovy kolekce si ovšem můžete pořídit i vy.

Na prodej je totiž upravený Range Rover Vogue LSE z roku 1994, který ve společnosti Townley Cross Country Vehicles protáhli o metr a přidali mu třetí pár dveří. Vládce tenhle vůz původně daroval svému bratrovi, svezl se v něm ovšem i Mike Tyson, který britský luxusní off-road v červnu 2000 použil na cestu do Hampden Parku v Glasgowě na zápas proti Louovi Savaresovi.

Video se připravuje ...

Černá limuzína má přepychovou výbavu, ovšem poplatnou půlce devadesátých let. Místo televizí s OLED obrazovkou uvnitř najdete malé CRT skříňky. Připojení k internetu je samozřejmě passé. Místo toho si můžete pouštět své oblíbené filmy na VHS nebo znovuobjevit svou notně zaprášenou sbírku „cédéček“.

Devítiměsíční přestavba před 29 lety vyšla na tehdy ohromujících 135 tisíc liber, dnes však černý range rover můžete mít za 30.000 až 40.000 liber, což je zhruba 850 tisíc až 1,13 milionu korun.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme