Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tahle auta na silnici nepotkáte. Skvosty z garáže sultána Bruneje

Jan Zajíc
Diskuze (0)

O sbírce aut, kterou vytvořil brunejský sultán Hassanal Bolkiah, koluje řada legend a příběhů. Pojďme do ní nahlédnout.

Sultán hadži Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah podle dostupných informací nasbíral tisícovky automobilů, údajně okolo 7000, jejichž hodnota by měla dosahovat desítek miliard korun. Občas se dokonce píše o ceně přesahující 100 miliard.

Sbírka je bohužel do velké míry zahalena tajemstvím, naštěstí se občas vynoří nějaká zpráva, která kolekci poodhaluje. V roce 2017 se například na YouTube objevilo video s dosud nepublikovanými snímky, které byly pořízeny prý někdy na začátku tisíciletí.

Díky různým střípkům pak tušíme, že Hassanal Bolkiah vlastní třeba více než 600 vozů značky Rolls-Royce, něco okolo 400 modelů Bentley a spoustu exotických supersportů a hyperaut od Ferrari, Bugatti, McLarenu a dalších výrobců. Nejzajímavější jsou ale auta na zakázku, tedy vozy, vyrobené speciálně pro brunejského sultána a existující ve velice nízkých počtech - nebo rovnou v jediném exempláři.

Je tu například Bentley Dominator, luxusní SUV, které vzniklo dávno před modelem Bentayga, ještě v devadesátých letech. A ano, vyrobeno bylo právě na sultánovo přání. Hassanal Bolkiah si u anglické automobilky objednal šest exemplářů. Předpokládá se, že Dominator využívá techniku Range Roveru. Pod kapotou by měl pracovat osmiválec, mluví se o 3,9litrovém motoru právě z Range Roveru, ale také o 6,75litrové V8 Bentley.

V 90. letech Bentley pro sultána vyrobilo také šest kusů luxusního kupé Buccaneer, které technicky zřejmě vychází z modelu Continental R. Dále se zmiňují automobily Bentley se jmény jako Camelot, Phoenix, Imperial, Rapier, Pegasus, Silverstone nebo Spectre. Ve všech případech jde o specialitky do sbírky.

U Ferrari si sultán na konci 80. let objednal šest vozů známých jako Ferrari F90 (Speciale). Supersport s neobvykle tvarovanou karoserií vychází z Testarossy, měl by mít stejný podvozek i totožné dvanáctiválcové pohonné ústrojí.

Další zajímavostí je Ferrari F50 Bolide, mýtická "jednokusovka", o níž se toho příliš neví. Podle některých zdrojů jde o F50 s odlišnou karoserií, podle jiných o auto postavené na šasi formule 1, které má vypadat jako F50. O pohon by se měl starat dvanáctiválec.

Ve sbírce by se dále měly nacházet například čtyři exempláře Ferrari FX, což je supersport vycházející z Ferrari 512M, vyrobený v polovině 90. let u studia Pininfarina. Podle dostupných informací si sultán původně objednal sedm exemplářů, kvůli finančním problémům si ale nakonec nemohl všechny převzít. A tak minimálně jeden kousek skončil u jiného sběratele.

Video se připravuje ...

Poměrně známým strojem z kolekce brunejského sultána je Mercedes-Benz S73 AMG T, kombík postavený na tehdejší třídě S, ovšem s 7,3litrovým dvanáctiválcem pod kapotou. Jde mimochodem o motor, který pohání také Pagani Zonda. Kolik vozů si Hassanal Bolkiah nechal vyrobit, bohužel nevíme. Občas se objeví informace o 10 autech.

Ve sbírce se ale údajně ukrývá také BMW Nazca M12. Původně koncept se měl sultánovi zalíbit tak moc, že si u firmy Italdesign objednal vlastní verzi. A zmínit můžeme třeba i kombík Ferrari 456 GT Venice, další vzácné a neobvyklé auto. Je ale možné, že sultán má ve sbírce spoustu dalších unikátů, o nichž ještě nic nevíme. Snad se dočkáme chvíle, kdy se mlha tajemství okolo mýtické kolekce rozplyne.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme