Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover: Oslavující ikona přišla o svého tvůrce

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Britský Range Rover oslavil 17. června čtyřicet let od představení. O devět dní později odešel jeho tvůrce Charles Spencer King.

Spen King, jak mu všichni přezdívali, vedl vývoj luxusnější alternativy ke klasickému Land Roveru od roku 1966. Původně šéfoval divizi osobních vozů, ale nakonec se zaměřil na úplně jiný projekt. Aby ne, bratři Spencer a Maurice Wilksové totiž stáli ve druhé polovině 40. let právě u zrodu Land Roveru. A co s nimi měl King do činění? Celkem hodně, tito dva pánové byli jeho strýci.

Range Rover se v roce 1970 stal prvním vozidlem segmentu, kterému dnes říkáme luxusní SUV. Naší představou byla taková, aby nový vůz kombinoval komfort a jízdní vlastnosti sedanů s terénními schopnostmi Land Roveru. Předtím nikdo nic takového neměl. řekl o svém díle Spen King u příležitosti oslav jeho čtyřicátin.

Range Rover ale je dosud také terénním automobilem. Navíc na počátku výroby nebyl zdaleka tak dobře vybaven, byť od rustikálního předchůdce se značně lišil. Celohliníkový vidlicový osmiválec objemu 3,5 l s výkonem 115 kW daroval mateřský Rover, jeho konstrukce ovšem pocházela od americké značky Buick. Druhý pár dveří dostal ale až v roce 1981, od konce 80. let postupně přibývaly další technické novinky typu ABS, vzduchového odpružení, či kontroly trakce.

Kingovo dítko vydrželo na linkách firmy, která měnila majitele jak na běžícím pásu, po celé čtvrtstoletí. Jeho výroba běžela takřka dva roky souběžně s druhou generací představenou na podzim roku 1994. Jen dostal přídomek Classic.

Charles Spencer King zemřel na infarkt po dopravní nehodě ve věku 85 let.

Doporučujeme
Range Rover slaví 40 let

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
5. 7. 2010 14:27
LC
krasny off-road to byly
Avatar - kolmar
5. 7. 2010 14:07
Re: :-(
Nie, po prve nejde o off roady ale o SUV a po druhe - v dnesnej dobe roznych variantov crossoverov to neni ani zdaleka taky boom ako RR pred 40 rokmi.

X6 by to bola taka strela a meznik keby to bol 3 dverak ako M3 ... to by historia nezabudla ;-) Je ich neskutocne....no len ako zadudnute studie...
5. 7. 2010 09:43
Re: :-(
Prave, ze aj X6, bohuzial. Rand Rover bol prvym offroadom, ktory zaobalil vyborne offroad vlastnosti Land Rovera do kasne prijatelnej aj mestskym prostredim, v interieri vladlo pohodlie, priestrannost a luxus.
To, ze sa teraz automobilky odchyluju a robia skarede mestske traktory s ubohym offroadovym potencialom uz nie je chyba RR, ale urcite mal na to vplyv, vytvorenim celej tejto kategorie vozidiel.
5. 7. 2010 01:28
Re: :-(
X6 taky?
Avatar - kolmar
4. 7. 2010 16:50
Re: :-(
Nech mu je zem lahka...vyrazne ovplyvnil historiu a sucasnost off roadov...