Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover pomohl při představení Virgin Galactic SpaceshipTwo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Range Rover Autobiography posloužil jako vlečné vozidlo při odhalení nového raketoplánu Virgin Galactic SpaceshipTwo.

Britský Land Rover a americká společnost Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona jsou partnery od dubna roku 2014. Díky tomu posloužil Range Rover Autobiography jako vlečné vozidlo pro raketoplán Virgin Galactic Spaceship Two při jeho slavnostním představení 19. února 2016 v hangáru na Mojave Air and Space Port v Mohavské poušti v Kalifornii.

Range Rover Autobiography pro tuto roli neprodělal žádné úpravy a jednalo se o standardní provedení luxusního SUV, které kromě raketoplánu přivezlo i samotného Richarda Bransona.

Ve své současné podobě Range Rover Autobiography představuje jednu z nejluxusnějších verzí britského SUV, v jejímž interiéru mohou cestující počítat s posuvným panoramatickým střešním oknem, čtyřzónovou klimatizací, klimatizovanými masážními sedadly a přijímačem digitálního televizního vysílání.

Virgin Galactic SpaceshipTwo se ve své původní podobě údajně kvůli chybě druhého pilota zřítil v roce 2014 a nový stroj pojmenovaný VSS Unity je jeho přímým nástupcem, představujícím suborbitální raketoplán.

VSS Unity má být schopen opustit zemskou atmosféru a dostat se do vesmíru, kde své posádce nabídne úžasný výhled i možnost okusit stav bez tíže, ale nedokáže udržet stabilní orbitu a po několika minutách se musí vydat na zpáteční cestu k zemskému povrchu.

Pro cestu do vesmíru VSS Unity potřebuje nosič v podobě čtyřmotorového hornoplošníku WhiteKnight Two s dvojicí trupů, mezi nimiž je raketoplán zavěšen pod křídlem. Tento stroj jej vynese do výšky okolo 14 kilometrů, kde se raketoplán odpoutá a po krátkém klouzavém letu, při němž nabere potřebnou rychlost zapne vlastní motor a vystoupá do vesmíru.

VSS Unity se od svého předchůdce odlišuje především novými bezpečnostními systémy, jejichž cílem je výrazné zvýšení bezpečnosti provozu. Společnost Virgin Galactic nyní bude se svým novým raketoplánem provozovat pozemní a následně i letové testy, aby nakonec mohla nabídnout komerční vyhlídkové lety do vesmíru.

Raketoplán má být ve své finální podobě připraven vedle dvojice pilotů poskytnout prostor i šestici cestujícím, jimž umožní zhruba čtyřminutový výlet do vesmíru. Podle materiálů společnosti Virgin Galactic se mají první turisté vydat na takový let již v roce 2018.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)