Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover: Minulost i současnost Autobiography

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Land Rover připomíná, že nejluxusnější provedení modelu Range Rover s označením Autobiography je v nabídce již jednadvacet let.

Land Rover zveřejnil první zmínku o uvedení luxusního provedení Range Roveru koncem roku 1993 na tehdejším autosalonu v Londýně. V následujícím roce byl Range Rover Autobiography představen veřejnosti.

V této své první podobě Autobiography představovalo Range Rover upravený týmem specialistů přesně podle představ jeho budoucího majitele. Zákazníci měli prakticky neomezené možnosti volby odstínu laku karoserie i provedení obložení a čalounění interiéru.

První Autobiography vycházelo z posledních provedení první generace Range Roveru, jejíž kariéra se uzavřela v roce 1996, tedy dva roky po uvedení druhé generace.

V případě Range Roveru s interním označením P38A z let 1994 až 2002 bylo provedení Autobiography nabídnuto až v roce 1997. Tehdy rovněž došlo zásadnímu zlomu, kdy vedle laků karoserie a materiálů čalounění byla v rámci zvýšení luxusu a komfortu použita i nejmodernější elektronika v podobě satelitní navigace a multimediálního systému s přijímačem televizního signálu a videopřehrávačem.

Třetí generace L322 pokračovala v trendu zavedeném u jejích přímých předchůdců a i v jejím případě mohli zákazníci počítat s téměř neomezenými možnostmi volby odstínu laků karoserie a materiálu použitých v interiéru od čalounění sedadel až po koberečky.

S postupujícím vývojem elektroniky samozřejmě došlo na pokroky i ve výbavě Range Roveru a jeho interiér se mohl pochlubit stejnou akustikou jako nejlepší koncertní sály. Multimediální systém s navigací i DVD přehrávačem je pak samozřejmostí.

Vrcholem luxusu pod značkou Range Rover se pak v roce 2011 stalo provedení Autobiography Ultimate Edition, které se s dvojicí samostatných křesel v druhé řadě zaměřilo především na klienty využívající služeb řidiče.

Aktuální čtvrtá generace L405 měla premiéru v roce 2012 na autosalonu v Paříži a v současnosti vrchol její nabídky tvoří provedení Autobiography a Autobiography Black, která se pyšní mimo jiné masážními a klimatizovanými sedadly, panoramatickým střešním oknem nebo standardním audio systémem Meridian s výkonem 825 W a přijímačem digitálního rozhlasového vysílání.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)