Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Sport definitivně skončil, nástupce je za dveřmi

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Range Rover Sport první generace je historií. Produkce v Solihullu skončila ve čtvrtek 2. května 2013.

Předobrazem Range Roveru Sport se stala oranžová studie Land Rover Range Stormer z detoitské NAIAS 2004. Automobil měl vpřed výklopný jeden pár bočních dveří. Stylistické prvky byly použity i na sériovém Range Roveru s přídomkem Sport, který se začal prodávat v létě 2005.

4788 mm dlouhý Range Rover Sport vznikl ještě v době, kdy Land Rover patřil Fordu. Modrému oválu dokázal přinášet větší zisky než v USA veleoblíbený pickup Ford F-150. Byl posledním modelem, který používal platformu T5. Celkem se nakonec prodalo dle informací automobilky přes 400 tisíc vozů s továrním kódem L320, ještě letos v březnu přitom udávala 380 tisíc kusů. Jeho odbyt překonal i třetí generaci Range Roveru. Té se na začátku její kariéry dávaly mnohem větší šance než pozdějšímu nováčkovi. V poslední fázi svého života slavil Sport úspěchy hlavně v Číně, tam si jej jen loni koupilo 11 tisíc lidí. Nejvíce jich ale jezdí v New Yorku, kde se také v roce 2009 představil modernizovaný model.

Technický základ daroval Land Rover Discovery 3. Vrcholem motorové nabídky byl zpočátku kompresorový V8 objemu 4,2 l, starší agregát s totožnou konfigurací měl 4,4 l. Turbodiesel V6 2,7 l pak pocházel ze společné líhně PSA a Fordu. Větší naftový vidlicový osmiválec 3,63 l přišel později. Od modernizace se nabízely třílitrové šestiválcové turbodiesely TDV6 a SDV6, které doplňoval taktéž nový zážehový pětilitr V8 v atmosférické i mechanicky přeplňované verzi. Osmistupňová samočinná převodovka pro naftové jednotky měla premiéru v létě 2011.

Nástupcem se stane ve třetím čtvrtletí druhá generace, která je díky hliníkové konstrukci lehčí v průměru o více než 400 kg, první Sport s dieselovým motorem měl přes 2,5 tuny. I přesto pojme novinka sedm cestujících. Debutovala 26. března 2013, opět na autosalonu v New Yorku a objednat si ji mohou už i Češi, stojí minimálně 1.544.000 Kč.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
5. 5. 2013 09:08
rrs
pokud to bude tak povedený jako velký RR tak se máme na co těšit ... LR umí :yes: