Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Raritní BMW M5 s manuálem a paketem Competition musíte mít!

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Zatím ještě stále minulá generace BMW M5 se v Evropě nabízela pouze se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem. Američané ovšem pro někoho překvapivě dostali dárek v podobě šestistupňového manuálu. Jeden z nich můžete dokonce vydražit.

Spousta fanoušků aut nedá na manuální převodovku dopustit. U moderních aut s přeplňovanými motory a obrovskou silou už v nízkých otáčkách ji však nevnímám jako nutnost. Naopak případů, u nichž bych dal přednost automatu, je většina. Zvlášť pokud by se jednalo o BMW. Navzdory všeobecnému přesvědčení totiž mnichovské manuální skříně nepatří k nejlepším.

Sám mám osobní zkušenosti například s minulým BMW M2 či aktuálním M4 Coupé s klasickou řadičkou a ani v jednom případě jsem nebyl úplně nadšen. U obou sporťáků mi chyběla přesnost a celková jistota při řazení. M4 dokonce trpělo zadrháváním na prvním stupni, což z jinak velmi příjemného svezení dost ubralo na zážitku.

U investičního auta pro radost bych ovšem po klasické řadičce toužil. Zejména pokud by se jednalo o raritu, jako v případě krásného sedanu BMW M5 předchozí generace s označením F10. Ten jste si v Evropě oficiálně mohli koupit pouze se sedmistupňovou dvouspojkou. BMW totiž manuální skříň stejně jako u ikonického provedení M5 E60 s atmosférickým desetiválcem tradičně nabídlo pouze ve Spojených státech, které jsou přitom paradoxně mekkou automatů.

A právě na druhé straně Atlantiku se objevil jeden krásně zachovalý exemplář modelového roku 2015 v šedém metalickém laku Singapore. Tenhle konkrétní kousek je navíc jedním z pouhých 118 vozů s manuálem a příplatkovým balíčkem Competition za původní cenu 7500 dolarů (v aktuálním kurzu 174 tisíc korun). Ten přinesl mimo jiné osmiválec 4.4 s výkonem zvýšeným z 412 na 423 kilowattů, o centimetr snížený podvozek, dvacetipalcová kola, jízdní mód M Dynamic a koncovky výfuku z černého chromu.

Video se připravuje ...

Za zhruba devět let šedé BMW M5 ujelo pouze 25 tisíc mil (lehce přes 40.000 kilometrů), interiér oděný do červeno-oranžové kůže Sakhir Orange je proto skoro jako nový. Auto je navíc doslova napěchováno příplatkovou výbavou, mezi níž nechybí třeba audiosystém Bang & Olufsen, panoramatický parkovací systém, adaptivní přední LED světlomety, elektricky ovládané víko zavazadelníku, systém dovírání dveří (tzv. soft-close) či střešní okno.

Zapojit se do aukce na serveru Bring a Trailer můžete až do pátku 27. října, přičemž v době psaní článku aktuální cena BMW M5 dosahovala 55 tisíc dolarů, tedy přibližně 1.279.000 Kč.

Ondřej Šámal
Diskuze (0)

Doporučujeme