Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Alaskan: Francouzský šarm pro japonský pick-up (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Renault představuje svůj první terénní pick-up, který vychází z Nissanu Navara a má svou značku zastupovat v Jižní Americe, Africe a nakonec i v Evropě.

Renault v loňském roce spustil v Jižní Americe prodej pick-upu Duster Oroch a následně představil i koncept pojmenovaný Alaskan, který se nyní dočkal stejnojmenného sériového nástupce, z nějž se má stát globálním modelem, který podpoří produktovou ofenzivu značky.

Design sériového pick-upu se od loňského konceptu téměř neodlišuje a Alaskan rozvíjí současný styl své značky. To platí především o provedení předních partií, zatímco v oblasti kabiny a zadní části vozu je již jasně patrná příbuzenská vazba s aktuálním Nissanem Navara.

Alaskan se narozdíl od sesterského pick-up japonské značky představuje pouze s pětimístnou kabinou s dvojicí párů dveří a krátkou korbou. Uvedení verzí s kratší čtyřmístnou nebo pouze dvoumístnou kabinou francouzská automobilka prozatím nezmiňuje.

Renault při odhalení sériové verze neuvádí ani její vnější rozměry, ale s ohledem na technickou spřízněnost s Navarou lze počítat s rozvorem náprav 3150 mm a celkovou délkou přes 5100 mm. Francouzská automobilka naopak potvrdila světlou výšku 230 mm a schopnost táhnout přívěs o hmotnosti až 3,5 tuny.

Paleta pohonných jednotek se bude lišit v závislosti na cílovém trhu. Jako první zmiňuje Nissan přeplňovaný vznětový čtyřválec 2.3 dCi. Ten bude k dispozici ve dvou výkonových verzích. První nabídne 118 kW, zatímco druhá s dvojicí turbodmychadel má disponovat výkonem 140 kW.

Vedle této dvojice motorů, s nimiž je nabízen Nissan Navara na českém trhu, má být Alaskan na vybraných trzích k dispozici i se zážehovým čtyřválcem o objemu 2,5 litru a výkonu 118 kW nebo turbodiesely o objemu 2,5 litru a výkonu 118 nebo 140 kW.

Motory mají spolupracovat s šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou automatickou převodovkou. Samozřejmosti má být přiřaditelný pohon všech kol, ale Renault uvádí, že k dispozici bude i provedení, která má disponovat pouze pohonem zadní nápravy.

Interiér se na rozdíl od exteriéru téměř neodlišuje od Nissanu Navara. Palubní deska je vlastně identická a nejvýraznější odlišností je tak volant. Ve výbavě nebude chybět multimediální systém se sedmipalcovým dotykovým displejem, dvouzónová klimatizace či vyhřívaná přední sedadla a k dispozici bude bezklíčový přístup do vozu se startováním tlačítkem či systém, který za pomoci čtveřice kamer nabídne pohled na vůz z ptačí perspektivy.

Renault zahájí prodej pick-upu v letošním roce nejprve v Kolumbii a následně i ve zbytku Jižní Ameriky. Dále je plánován prodej ve vybraných zemích v Africe a stranou nemá zůstat ani Evropa.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Avatar - WinDiesel
2. 7. 2016 12:33
2,3 je Renault, 2,5 je Nissan ...
V Evropě bude k mání jen 2,3 turbo a biturbo, 2,5 Nissan není Euro 6 ...
Avatar - grifith
1. 7. 2016 18:36
Diamant pro Adolfa
Tak nevím, jestli by Adolf neměl trochu přehodnotit svůj profláknutý názor na vozy s diamantem ve znaku. Má to diesel, parádní světlou výšku a ručka? Ta je klasická.... Tak co Ádo, už je to ono? >:D
1. 7. 2016 15:55
Re: Motory
Vysoko inteligentna reakcia... Do EU sa rocne dovezu tisice pickupov s benzinmi z Us. Mozno si to konecne niektora automobilka uvedomi.
Avatar - WinDiesel
1. 7. 2016 13:31
Re: Motory
Poměrně zbytečná a hloupá poznámka. Benzín respektive etanol se bude nabízet ze známého důvodu jen v Brazílii ... Na naftu to jezdí všude jinde.
1. 7. 2016 13:14
Ďalšie verzie karosérie
Podľa tejto správy [odkaz] bude Alaskan v Kolumbii dostupný aj ako single cab a chassis cab, či prídu ďalšie karosárske verzie aj do Európy, sa v správe nepíše. Pre Južnú Ameriku sa Alaskan bude vyrábať v mexickom závode Nissan Mexicana Cuernavaca, neskôr aj v argentínskom závode Santa Izabel pri Cordobe. Európsku verziu by mal vyrábať Nissan Motors Ibérica v Barcelone.

Tá argentínska fabrika patrí Renaultu.