Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Austral poodhaluje design. Nástupce Kadjaru dorazí ještě letos

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Francouzská automobilka Renault v blízké budoucnosti představí nové kompaktní SUV. Ponese jméno Austral.

To už ale nějakou dobu víme. A stejně tak víme, že vybrané jméno vychází z latinského výrazu "australis", tedy "jižní břeh". Nyní však Renault přidává několik nových informací o designu a technologiích na palubě.

Automobilka například slibuje "civilizované SUV s charakterem", které má být ostré, atletické a moderní, přičemž proporce mají vozu dodávat pocit robustnosti a agility.

"Renault Austral kombinuje výrazné stylistické prvky, které mu dodávají dynamický a elegantní design. Jeho kvalita je patrná na první pohled. Zmenšili jsme mezery v karoserii, zdokonalili jsme zpracování, aby se okamžitě vytvořil pocit kvality," říká Gilles Vidal, ředitel designu značky Renault.

Jedním z výrazných stylistických prvků nového Renaultu Austral má být strukturální linie ve spodní části boků karoserie. Svažuje se směrem dopředu, čímž údajně zvyšuje dynamiku siluety vozu. Austral má z profilu vypadat, že "vystupuje dopředu".

Automobilka vyzdvihuje také světlomety, využívající mikrooptickou technologii, která byla poprvé představena u vozu Renault Mégane E-Tech Electric. Skládá se z plexiskla, na jehož povrchu a v srdci materiálu jsou vyryty čáry a vzory. Když je okraj plexiskla osvětlen diodami LED, rozsvítí se všechny vyryté plochy a vytvoří charakteristický vizuální efekt.

Z dřívějších zpráv víme, že technickým základem SUV je nová platforma CMF-CD3, sdílená třeba s aktuálním Nissanem Qashqai. A že Austral dostane nové pohonné jednotky, například benzinový tříválec 1.2 TCe.

Video se připravuje ...

Jde o mildhybrid s 48V elektrickým systémem. Nabízen bude po boku stávajícího mildhybridního čtyřválce 1.3 TCe s 12V systémem a počítá se rovněž s novou generací hybridního ústrojí E-Tech, která patrně vymění stávající benzinovou šestnáctistovku za osmnáctistovku. Vznětové jednotky v plánech nefigurují.

Renault Austral se představí ještě během letošního roku. Následovat budou i odvozené modely, SUV-kupé a sedmimístná varianta. Kromě Kadjaru mají různá provedení v nabídce nepřímo nahradit modely Talisman a Koleos.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme