Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Clio RS: Čtvrté generace se vyrobilo již 5000 kusů

Diskuze (11)
Nová generace sportovní verze Renaultu Clio jde dobře na odbyt.

Vrcholná verze Clio RS se vyrábí od letošního jara, nabídku doplnila společně s variantou Clio GT po pěti měsících od uvedení výchozího modelu – Clia čtvrté generace. Nyní továrna Dieppe, která z modelové řady Clio vyrábí pouze verzi RS, ohlásila 5000 vyrobených kusů. Ostatní verze Clia se vyrábí v turecké Burse a francouzském Flins, jejich produkce je pochopitelně o dva řády vyšší – za leden až říjen letošního roku se prodalo už přes čtvrt milionu exemplářů.

Nová generace přinesla řadu novinek – pětidveřovou karoserii, přeplňovaný motor a dvouspojkovou převodovku. Toto všechno je v přímém rozporu s odkazem předchozích dvou generací, vybavených atmosférickým dvoulitrem a disponujících třídveřovou karoserií. Navzdory tomu, anebo právě proto, se tomuto rychlému Renaultu prodejně daří.

V továrně Renault Alpine Dieppe se kromě Clia RS vyrábí také Mégane RS. Naproti tomu Twingo RS vznikalo ve Slovinsku, v továrně Novo Město – jeho výroba byla ukončena v létě. Závod v Dieppe se také ujme výroby dvou sportovních modelů, které společně vyvíjí Alpine (sportovní divize Renaultu) a britská automobilka Caterham. Brzy vyjedou první prototypy a sériová produkce se spustí v roce 2016, jak v rozhovoru pro web paris-normandie.fr uvedl šéf továrny Bernard Ollivier.

Diskuze (11)
12. 12. 2013 08:35
Re: z rs se stává Vrs
To je jednoduchý, nemáte tu fňukat po fórech a kupovat je >:D Dnes se hezký Clio III R.S. dá sehnat za hodně slušnej peníz, podle všeho by z něj mohla být časem raritní záležitost..
Avatar - šmoula nešika
11. 12. 2013 18:21
Re: z rs se stává Vrs
Ano, ale takhle se řada zajímavě řešených aut vytrácí. Protože se prostě víc vyplatí udělat auto podobné zavedené konkurenci.
11. 12. 2013 10:52
Re: z rs se stává Vrs
Stále ten stejný problém. Renault dělá jedny z nejlepších sportovních verzí (mnohdy nejlepší). Ale k čemu je skvělý Clio 3 RS se skvělým atmo motorem, hardcore podvozkem a rekordama na okruzích v dané kategorii, když to lidi nekupovali!? Každej, kdo trochu rozumí motosportu ti při vyslovení Clio 3 RS souhlasně pokýve hlavou. Já to auto miluju. Ovšem musíme se na to podívat tak, že Renault je globální automobilka a chce hlavně prodávat. Proto je CRS 4.gen. civilnější a s dvojspojkou, protože si to lid žádá. Co nás může těšit, je fakt, že i přes to všechno je to stále špička ve svým segmentu, bohužel už jenom špička a né totální dominance, kde konkurence musela mnohdy hledat o třídu výš, aby se mohli s CRS 3. gen. vůbec porovnávat. Renault udělal lepší Polo GTI, a troufnu si říct, že se i líp prodává. Na základě těchto dat je jedno jisté. Megane 4. gen. pujde ve stopách Clia. Protože byť je prokazatelně rychlejší a osobitější, než např. Golf GTI, nebo FF RS, je s prodejema daleko za nima.
10. 12. 2013 20:47
Re: rychlost
Clio GT = civilní Clio s velmi dobře vyladěným podvozkem, pro mě to má větší logiku, než narvat na standardní podvozky dvojnásobek výkonu, jedno v které kategorii vozidel... ;-)
10. 12. 2013 20:20
Re: z rs se stává Vrs
Jedinej hardcore u Renault Clio bylo tohle [odkaz] , samotne RS bylo jen vyborny auto pro zabavu a myslim ze i stale bude :-)