Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Kangoo Z.E. nabídne o více než 50 % delší dojezd

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Francouzská automobilka Renault oficiálně potvrdila uvedení svého elektromobilu Kangoo Z.E. s výrazně prodlouženým dojezdem na jedno nabití.

Renault Kangoo Z.E. je vybaven elektromotorem dosahujícím největšího výkonu 44 kW (60 k) a točivého momentu 226 Nm. Tyto hodnoty umožňují akceleraci z 0 na 100 km/h za 20,3 s a dosažení maximální rychlosti 130 km/h. Převodovka má jeden přímý stupeň, není tedy třeba řadit, což usnadňuje ovládání.

V dosavadním provedení je tento elektromobil osazen lithium-iontovými bateriemi s kapacitou 22 kWh umístěnými pod podlahou nezasahují do prostoru pro náklad ani pro posádku. Elektrické Kangoo tak disponuje nákladovým prostorem o objemu 3 až 3,5 metru krychlového (resp. 4 až 4,6 m3 u prodloužené verze Maxi).

Zástavba baterií neovlivňuje užitečnou nosnost. Ta je u všech elektrických verzí (Kangoo Z.E., Kangoo Maxi Z.E. ve všech provedeních včetně osobních) 650 kilogramů. To je v podstatě stejná hodnota jako u klasického užitkového Kangoo bez úpravy zvyšující užitečnou hmotnost.

Renault Kangoo Z.E. má ve své současné podobě certifikovaný NEDC dojezd 170 km a samotná automobilka v propagačních materiálech k tomuto modelu uvádí, že v zimních měsících je reálný dojezd okolo 80 km a za vyšších teplot lze ujet okolo 125 km.

Začátkem příštího roku se mají tyto hodnoty dojezdu na jedno nabití stát minulostí, protože automobilka Renault oficiálně potvrdila, že na autosalonu v Bruselu představí 13. ledna 2017 modernizovaný model Kangoo Z.E., který díky novým a prozatím blíže nespecifikovaným bateriím nabídne dojezd na jedno nabízí 270 km podle NEDC, čemuž má odpovídat okolo 200 km v reálném provozu.

Renault Kangoo Z.E. se jako první lehký užitkový elektromobil může pochlubit titulem International Van of the Year, který mu byl udělen pro rok 2012.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)