Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault opět hledá partnera: Bude jím Ford nebo Chrysler?

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Po neúspěšných námluvách s americkým koncernem General Motors se šéf automobilky Renault-Nissan Carlos Ghosn dívá po jiném partnerovi. V hledáčku mu uvízly další dvě velké americké automobilky Ford a Chrysler.

Šéf koncernu Renault-Nissan Carlos Ghosn v rozhovoru pro francouzský deník Le Parisien uvedl, že opět uvažuje o spolupráci s velkým partnerem. Ghosn přímo uvedl americké automobilky Chrysler a Ford.

Carlos Ghosn už o spolupráci s velkou automobilovou skupinou nedávno usiloval. Šlo o největší americkou automobilku General Motors, která však alianci s francouzsko-japonským uskupením odmítla (více v: Návrh aliance GM-Renault-Nissan smeten pod stůl).

Carlos Ghosn však nechce v současné chvíli nic uspěchat a tak o případné spolupráci mluví až po roce 2009. Pozdějšímu datu nahrávají i aktuální problémy obou amerických automobilek.

Pro Renault má v tuto chvíli naprostou prioritu plán „Úmluva 2009“, který počítá s tím, že automobilka na trh do roku 2009 uvede 26 nových modelů. Program začne naplňovat již tento měsíc nové Twingo, které by chtěl Ghosn nabídnout kvůli velké konkurenci v segmentu malých vozů již za 7 990 eur (cca 234 tisíc Kč). Roční produkce tohoto malého vozu by měla dosáhnout 150 tisíc kusů. V rámci programu dojde také k uvedení zcela nových modelových řad (např. model Koleos). Renault také uvažuje o znovuoživení značky Alpine (více v našem článku Alpine - Renault trochu jinak) či o založení nových značek.

Dan Vořechovský
Diskuze (37)
Avatar - Dylan McKay
15. 6. 2007 15:50
Re: Tom mele
Já soudím tvůj názor, ty hned soudíš mě. To bude chyba někde u tebe. Jenom si všímám, jak všude reješ do Renaultů, a já se jich zastávám. Mám s nimi hodně zkušeností, a můžu jen doporučit... :yes:
Avatar - DoubleSix
8. 6. 2007 08:49
Re: Doufám, že se to nepovede..
Pokud se dobře pamatuji (nechce se mi tu informaci hledat), tak asi po 5 letech nepřetržitého růstu zisku, se v posledním finančním roce Nissanu růst zisku nejenom zastavil, ale začal klesat (přesná čísla si bohužel nepamatuji).
Bohužel i prodeje Nisasnu v Evropě klesají. Říkám bohužel, protože dělají dobrá auta, jen ten design a špatný marketing jim to trochu kazí. Dle mého názoru je pěkný i Note a Qashqai. Co nemusím je Micra a Tiida. Primera sice pěkná, ale starý model (bohužel bez nástupce).
Nissan drží nad vodou prodeje v Japonsku a prodeje Infiniti (co jsem mohl některá auta vidět naživo, tak jsou docela pěkná, bohužel do Evropy se nedováží)..
Můj názor - další partner do aliance RenaultNissan by byl v tuto chvíli asi moc nebo je to dost předčasné. To propojení RenaultNissan není ještě kompletně dokončeno. Dovedu si představit dalšího partnera - spolupodílníka na vývoji a výrobě nových modelů, ale ne dnes, možná tak za 3-4 roky. Ale Ford ani Chrysler mi tam nějak nezapadají (Ford je příliž silný a designově vyhraněný jinam než Renault a Nissan; Chrysler - kasička na peníze, ale bez možnosti výběru peněz)
Avatar - Dylan McKay
8. 6. 2007 07:07
Tom mele
Tome, to že se zrovna tobě líbí jen dvě auta od Nissana, neznamená, že se dvě auta od Nissana líbí všem. Nissan má víc krásných a dobrých aut. Já si jen všiml, že jak se někde píše o Renaultu, tak se na to nalepíš jako ho.v.no na botu. Nakopat tě do pr.del.e je málo...
Avatar - Falco
7. 6. 2007 22:02
Re: Doufám, že se to nepovede..
Ty jenom polemizuješ, to je samý, možná, tipuji - až (ne) budeme číst o problémech Nissanu tak teprve mluv...Jestli vůbec někdy....
Avatar - Falco
7. 6. 2007 18:52
Re: Doufám, že se to nepovede..
Problémová japonská automobilka? Nissan? Asi každý žijeme na jiné planetě...To bejvávalo....