Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault opět mění vedení. Bude mu šéfovat žena

David Bureš
Diskuze (7)

Po zadržení Carlose Ghosna Renaultu z postu generálního ředitel šéfoval Thierry Bolloré. Nyní ve funkci s okamžitou platností končí.

Vedení aliance Renault-Nissan se opět mění. Nejprve se nového šéfa tento týden dočkal Nissan, když do funkce generálního ředitele nastoupil Makoto Uchida, který dosud šéfoval čínské divizi značky. A nyní své vedení mění také Renault.

Dosavadní generální ředitel francouzské automobilky Thierry Bolloré z funkce s okamžitou platností odchází. Na jeho místo pak nastupuje Clotilde Delbosová, dosavadní výkonná viceprezidentka a finanční ředitelka Skupiny Renault. Do pozice generální ředitelky byla zatím jmenována dočasně, podle zákulisních zpráv je ale kandidátkou na trvalou ředitelku.

Delbosová má za úkol především uklidnit situaci v automobilce, která od loňského roku zažívá hodně turbulentní období. Partnerství s Nissanem se ocitlo v krizi, když oba členové aliance měli jinou představu o budoucím směřování. Do toho byl pak zatčen tehdejší šéf Renaultu a celé aliance Renault-Nissan Carlos Ghosn, pro podezření z finančních machinací.

Francouzská automobilka ho nejprve ve funkci podržela, protože se spekulovalo o palácovém převratu ze strany Nissanu (Ghosn chtěl upevnit alianci, zatímco japonské vedení chtělo větší nezávislost), když ale zůstával ve vazbě, nedalo se nic dělat, než jmenovat jeho nástupce. V období velkých změn v automobilovém průmyslu (čti přechodu na elektrifikovaný pohon) byla pevná ruka potřeba.

Bolloré se však podle všeho neosvědčil. Měl sice dobré vztahy s Ghosnem, což se zprvu hodilo, jakožto návaznost na dosavadního šéfa, s nímž byli v Renaultu spokojeni. Jenže prý si moc neporozuměl s Jeanem-Dominiquem Senardem, uznávaným manažerem (bývalým šéfem Michelinu), kterého si představenstvo Renaultu přivedlo na pozici předsedy představenstva, aby pomohl urovnat vztahy s Nissanem. A tak se prý Bolloré znelíbil. Po roce se už nehodilo, že je představitelem Ghosnovy éry.

Sám Senard o střetu s Bollardem nemluví, tvrdí jen, že automobilka potřebovala nový impuls, který mu má dát nové vedení. Delbosová totiž nebude na šéfování sama, s úkoly jí budou pomáhat Olivier Murguet a José-Vicente de los Mozos, kteří byli nově jmenováni jakožto zástupci vrchního ředitele. První dosud pracoval ve Skupině Renault jakožto výkonný viceprezident pro prodej a regiony, zatímco druhý jako výkonný viceprezident pro výrobu a distribuci. Oba jsou zároveň členové výkonného výboru automobilky.

Nechme se tak překvapit, zda nové vedení stabilizuje situaci. Právě to to, co Renault v nynější nejisté době potřebuje nejvíce.

David Bureš
Diskuze (7)

Doporučujeme

12. 10. 2019 10:20
Re: Finanční ředitelka..
Prekúkol si ich :-) , to Áďa nerozdýcha
Avatar - woody-alien
12. 10. 2019 09:11
Re: Finanční ředitelka..
Ještě je tam jedna věc, kterou Áda taktně přešel. To nedoporučení ke koupi vyplývá i z relativně vysoké ceny po 5 letech provozu a více než 100.000 najetých km. Čili pro kupce nových Dacií velmi dobrá zpráva. Koupíte nové auto se zárukou docela levně a ještě ho po pár letech výhodně prodáte. Jestli ten článek nakonec není šikovný PR. ;-)
12. 10. 2019 09:01
Re: Finanční ředitelka..
Aj si to čítal , alebo si došiellen po nadpis. Alternátor a štartér mi nie je jasný ( repasované stoja pár šupiek), ale rozvodový remeň, vodná pumpa (väčšinou sa mení rovno s rozvodmi že) a brzdové obloženie sú snáď normálne veci podliehajúce opotrebeniu. Ale áno, cena dielov a práce to vzhľadom k zostahkovej cene odsudzuje na smrť, alebo aspoň pridrbaný článok s oužasným nadpisom :-[] :-[] :-[]
Avatar - Ada je zase tady
11. 10. 2019 20:26
Finanční ředitelka..
Takže se budou katovat kosty! Rendlík bude ještě větším šmejdem, než teď...

Objektivní pohled na jeden rendlík: http://www.autoforum.cz/…radi-se-vyhnout/
Avatar - pradeda777
11. 10. 2019 19:53
To nemůže dobře dopadnout....
...kam nemůže čert................ ;-)