Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault představí nový koncept Alpine v Le Mans

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Francouzská automobilka intenzivně pracuje na oživení slavné sportovní značky a u příležitosti konání 24 hodin Le Mans se chystá odhalit nový koncept.

Renault se pustil do příprav návratu značky Alpine mezi plně funkční výrobce po necelých dvaceti letech od ukončení výroby jejího posledního modelu a prozatím světu předvedl pouze atraktivní koncept, speciál pro vytrvalostní závody a virtuální studii pro hru Gran Turismo 6.

Na uvedení sériového modelu se stále čeká a dočkat se odhalení jeho podoby můžeme konečně o víkendu 13. a 14. června v Le Mans, kde bude probíhat slavná čtyřiadvacetihodinovka, do níž Alpine nasadí svůj speciál A450b pro třídu LMP2.

Nový koncept se má vydat poněkud jiným směrem než funkční studie Renault Alpine A110-50 z roku 2012. Má se totiž jednat o sportovní automobil s hmotností do 1100 kg poháněný přeplňovaným čtyřválcem o objemu 1,6 litru a výkonu okolo 186 kW (250 k) uloženým v zádi.

Koncept má být předskokanem pro sériový model, který se má stát konkurentem pro vozy jako je Audi TT nebo Porsche Boxster. Cena se pak má podle francouzského magazínu Challenges pohybovat okolo 30 000 až 35 000 eur (zhruba 825 000 až 965 000 Kč).

Automobilka Renault se k výše zmíněným informacím odmítla vyjádřit a podle oficiálních prohlášení zástupců značky Alpine se sériový sportovní model představí koncem příštího roku a jeho prodej na klíčových evropských trzích se rozběhne v roce 2017.

Vůz s motorem vzadu bude vyráběn stejně jako původní modely Alpine v Dieppe v Severní Francii a počítá se nejprve s roční produkcí okolo 3000 automobilů a později až 5000 vozů. Na vývoji tohoto prvního novodobého sériového modelu značky Alpine se s Renaultem podílejí i alianční partneři Nissan a Daimler.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bully_
14. 5. 2015 23:47
Konkurence
Podle me bude Alpine konkurenci spis Alfy Romeo C4 a Lotusu. Kazdopadne informace o predpokladane cene je dost bomba, kdyz ma byt zhruba o 20.000 € levnejsi, nez tihle "souperi" :yes: Vuz s klasickou koncepci spravneho sportaku s motorem uprostred, velmi slusnym pomerem vykon/hmotnost (o vybornych jizdnich vlastnostech nepochybuji) a hlavne v cene nedaleko relativne dychavicneho Toyobaru, to by byla proste pecka.