Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault prý plánuje zrušit 5000 pracovních míst

ČTK
Diskuze (21)

Francouzská automobilka Renault plánuje do roku 2024 zrušit 5000 pracovních míst.

Uvedl to na svých internetových stránkách francouzský list Le Figaro, podle kterého má snížení počtu zaměstnanců pomoci firmě ušetřit dvě miliardy eur (54,1 miliardy Kč). Renault měl na konci loňského roku ve Francii zhruba 48.500 zaměstnanců, po celém světě pak necelých 180.000.

Společnost ještě čeká na dokončení plánované státní půjčky pět miliard eur, než zahájí jednání mezi vedením o odbory o pracovních místech a továrnách ve Francii. Nechce se uchylovat k přímému propouštění, ale dává přednost tomu, že by nepřijímala nové zaměstnance za ty, kteří odejdou do důchodu, dodal list.

Renault se odmítl ke zprávě listu vyjádřit. Agentura Reuters již v pondělí upozornila, že Renault by ve čtvrtek mohl představit úsporný plán, jehož součástí bude snížení počtu zaměstnanců a zavření továren.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý představil balíček v hodnotě více než osm miliard eur na záchranu domácího automobilového průmyslu zasaženého koronavirovou krizí. Ten má udělat z Francie největšího výrobce "čistých" aut v Evropě. Vyzval také francouzské automobilky, aby vyráběly auta ve své zemi. V Renaultu vlastní stát podíl 15 procent.

Automobilový průmysl ve Francii zaměstnává zhruba 400.000 lidí. Francouzský automobilový trh se v dubnu v důsledku koronavirové krize propadl téměř o 90 procent. Očekává se, že jeho oživení bude jen pomalé.

ČTK
Diskuze (21)

Doporučujeme

30. 5. 2020 09:41
Re: Kontrolórov kvality v Douai
Ne, ne. Ada ví, protože jezdil rendlíkem a odrážel se vařečkou.Než mu máma dala přes držku.Od tý doby nenávidí rendlíky.
30. 5. 2020 09:39
Re: Macron chce je elektroauta
On nemyslí, má jen jednu utkvělou myšlenku a ani ta nebude možná z jeho hlavy.
Avatar - kari.laz
29. 5. 2020 15:48
Re: Macron
Vlhký sen "čecháčků" to určitě není. Oni všichni mají plnou hubu keců, ale skutek utek. Pka jsou do obchoďáku s tejně koukají co je kde v akci a jak tam je třeba polské máslo za 30, tak si české za 45 nekoupí a je jim to jedno. A pak se jdou vyzvracet na diskuze, jaké to mají v obchodech šmejdy, že se to nedá jíst, že by chtěli české věci.... Ti kteří opravdu dávají přednost lokálním produktům bohužel moc není. A pokud bude většina z Čech a tím předpokládám i nějaké zdražení, tak ti, co řvali, že chtějí české a kvalitní potraviny, budou řvát, že tu máme draho.
29. 5. 2020 14:52
Re: Macron
EU dnes jen vyvolává nenávist mezi národy.
Avatar - xxc
29. 5. 2020 13:17
Re: Kontrolórov kvality v Douai
nema :-)