Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault si vystřelil z Tesly Semi, jejich elektrické trucky totiž dávno jezdí

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Někdo produkty oznamuje, někdo je posílá na silnice. A nezapomene na to vtipně upozornit.

Automobilka Tesla je vcelku dobře známá svým svérázným přístupem k načasování. Většinu svých modelů totiž uvádí na trh s poměrně dlouhým odstupem od jejich představení. Nemluvě o řadě zpoždění, která uvedení novinek na trh většinou provází. A jinak tomu není ani v případě elektrického tahače Tesla Semi.

Ten byl poprvé odhalen již v listopadu roku 2017, přičemž s jeho výrobou se původně počítalo již v roce 2019. Nakonec by se však první kusy měly k zákazníkům dostávat teprve v příštích týdnech. Z této situace si pak rozhodla vystřelit automobilka Renault, respektive její divize Renault Trucks. A to celkem originálním způsobem.

Video se připravuje ...

Na začátku půlminutového spotu vidíme vylepování plakátu, který láká na Teslu Semi. Údajnou budoucnost elektrické nákladní přepravy. Následně se objevuje text, který v překladu sděluje „Jsou tací, kteří dělají velká prohlášení.

Následuje prostřih, vylepovač plakátů nasedá do kabin nákladního vozu a další titulek v překladu sděluje: „A ti, kteří již najíždějí kilometry.“ V širším záběru se pak objevuje čistě elektrický nákladní vůz Renault, který tak upozorňuje na vývoj elektrických nákladních vozidel 100% Electric Renault Trucks E-Tech.

V popisku videa pak automobilka dodává, že její elektrické trucky už najely okolo 2 milionů kilometrů. Renault přitom pracuje s druhou generací elektrických trucků, jejichž nabídka sestává z modelů E-Tech Master, E-Tech D a E-Tech D Wide, přičemž poslední jmenovaný je dostupný i v konfiguraci 6x2. Nosnost se pak pohybuje v rozmezí 3,1 až 26 tun.

Elektrické dodávky a nákladní vozy z nabídky Renault Trucks sice nejsou určeny na dálkovou přepravu a neuvezou tolik co Tesla Semi. Oproti Tesle se však již dávno vyrábí v  závodu Blainville-sur-Orne a jsou dostupné na celé řadě trhů. Ostatně i na českém trhu lze najít jejich parametry a spočítat si i jejich teoretický dojezd při různém využití/zatížení.

Prvním provozovatelem elektrických tahačů Tesla Semi by se v zámoří měla stát společnost Pepsi, jak začátkem měsíce informoval prostřednictvím Twitteru Elon Musk. Dodávky by přitom měly být zahájeny již prvního prosince.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - kuk
2. 11. 2022 03:08
Re: Utahovat si z Tesly
Renault truck, není Renault, Volvo čili Číňani. ;-) https://en.wikipedia.org/…i/Renault_Trucks
Avatar - kuk
2. 11. 2022 03:07
Re: Utahovat si z Tesly
PHEV do EV počítaj jen dinosauři, aby si vylepšili imidž. Je to jen greenwashing. :-!
Avatar - kuk
2. 11. 2022 03:04
Re: kup
Jo jo jsou to Číňani. :-!
https://en.wikipedia.org/…i/Renault_Trucks
Avatar - lordlord
1. 11. 2022 09:27
kup
Vážně automobilka Renault? Náklaďáky Renault patří dávno Volvu.
31. 10. 2022 23:09
Re: Utahovat si z Tesly
To je mozny. Takze jsem mel spis napsat nejvetsi vyrobce BEV...

Kazdopadne to neni Renault. :D

Kdyby si z Tesly utahoval BYD, tak OK...
https://en.byd.com/truck/
BYD je skutecna konkurence Tesly. Renault moc ne. Bohuzel.