Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a novinka pro hospodárnou jízdu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Renault Trucks rozšiřuje Optifleet, své telematické řešení pro monitorování a řízení vozového parku firmy v reálném čase, o novou funkci.

S Optifleet může operátor v reálném čase lokalizovat svá vozidla a dálkově sledovat jejich technické údaje, zaznamenávat úkony řidičů a stahovat i archivovat data z jejich karet a tachografů. Řidičům pak Optifleet nabízí možnost přímého spojení s jejich ústředím prostřednictvím elektronických zpráv.

Novinkou je nyní možnost sledování jízdního stylu konkrétního řidiče a jeho vyhodnocení. Cílem tohoto nástroje je samozřejmě zvýšení hospodárnosti provozu vozidla a Renault Trucks při jeho vývoji využil algoritmu založeného na vlastních dvaceti letech zkušeností v oblasti hospodárné jízdy.

Nový nástroj hodnotí styl jízdy na základě řady objektivních kritérií, kdy je sledováno využití setrvačnosti spolu s využíváním brzd, dále čas strávený v zelené zóně otáček motoru a v automatickém režimu automatizované manuální převodovky a nakonec doba po kterou běží motor na volnoběh.

Renault Trucks otestoval tento nový nástroj ve spolupráci s francouzskou společností Inter-Légumes a její flotilou 55 vozidel řady T. Zástupce této společnosti pak potvrdil, že novinka zjednodušuje sledování jízdního stylu řidičů i komunikaci s nimi, protože se neomezuje pouze na holou statistiku o spotřebě paliva, ale ukazuje, jakým způsobem je využíváno schopností vozidla.

Operátoři vozového parku mají totiž k dispozici zprávy s komplexním hodnocením jízdního stylu, které je pro zjednodušení odlišeno zelenou, oranžovou nebo červenou barvou. Toto hodnocení si navíc mohou zobrazit i samotní řidiči na svém chytrém telefonu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - 29radek
18. 6. 2016 09:11
zelená..oranžová..červená
Tohle není o žadné optimalizaci.....ale o buzerovaní a důvod ke strhávání peněz ze mzdy řidičum...vím o čem mluvím