Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a plynulejší městský provoz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Renault Trucks představuje prototyp aplikace pro řidiče těžkých nákladních vozidel. Ta má přispět ke zvýšení plynulosti dopravy ve městech.

V rámci výzkumného projektu Optimod'Lyon, jehož cílem je zlepšení plynulosti dopravy v městských oblastech, vyvinula společnost Renault Trucks aplikaci pro chytré telefony, určenou řidičům těžkých nákladních vozidel.

Tato aplikace, pojmenovaná SmartFreight, má poskytovat v reálném čase informace o dopravních podmínkách v dané oblasti a zároveň poskytovat poradenství ohledně hospodárné jízdy a snížení dopadu provozu nákladního vozidla v městském prostředí.

Aplikace využívá k určení polohy GPS a aktuální data z projektu Optimod'Lyon. Ta jsou využívána pro zvolení nejlepší trasy v souvislosti s přetrvávajícími dopravními podmínkami.

SmartFreight je v podstatě navigační systém pro pohyb nákladních vozidel ve městech, který nabízí rychlý nebo ekonomický itinerář pro dosažení zadaného cíle.

Renault Trucks při vývoji aplikace testoval dvě verze. První z nich analyzovala styl jízdy řidiče v reálném čase a navrhovala, jak jej zlepšit pro rychlejší a ekonomičtější dosažení cíle. Druhá, zahrnující pokročilý navigační modul, do plánování trasy zahrnovala i dopravní komplikace na zvolené trase a podle nich opět v reálném čase upravovala itinerář cesty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)