Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks Infomax: E-learning

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Francouzský výrobce užitkových vozidel začal na svých internetových stránkách poskytovat návod k používání nástroje Optifuel Infomax.

Jelikož Renault Trucks nabízí ve svých vozidlech jednoduchý systém ke sledování spotřeby a dalších provozních prvků ovlivňujících spotřebu, je možné si data stahovat z vozidla přímo do počítače bez napojení na server výrobce.

Nástroj příznačně nazvaný Optifuel Infomax pomůže dispečerovi odhalovat chyby řidiče v způsobu ovládání vozidla, aby spotřeba pohonných hmot díky lepšímu využívání techniky vozidla postupně na stejné trase klesala. Nástroj je k dispozici a stačí se už jen se jej naučit maximálně využívat. K tomu slouží novinka na stránkách Renault Trucks označená jako e-learning. Pro přístupnost vyučování ve všech zemích si zájemce na první stránce vybere jeden ze čtrnácti jazyků včetně češtiny. Výukový modul má za cíl naučit uživatele zvládnout funkce Optifuel Infomaxu a získat z něj výhody pro dopravce.

První kapitola představuje Optifuel Infomax jako profesionální nástroj pro sledování a analýzu spotřeby paliva. Funguje u vozidel s emisní třídou Euro II až VI, takže i majitelé starších nákladních vozidel mají šanci získat data pro zlepšení ekonomiky provozu automobilů.

Dále se dočteme o sadě, kterou k vyhodnocování jízdních dat potřebujeme. Jde především o instalační software do počítače či notebooku, komunikační skříňku, USB a OBD kabely. U vozidel Euro II a Euro III je třeba ještě adaptér pro kabel propojující vozidlo s počítačem. Výhodu této sady tvoří fakt, že ji můžete uplatnit od jednoho vozidla až po nekonečný počet. Vstupní investice za sadu se tedy vrátí tím dříve, čím více aut tímto způsobem bude diagnostikováno co do jízdního stylu řidiče. Vzhledem k tomuto připojení je samozřejmě nutné zdůraznit, ž vyhodnocení stylu jízdy řidiče je možné provádět až po skončení jízdy. K získání přibližného výpočtu ziskovosti zakoupení sady slouží on-line výpočetní tabulka s údaji o počtu vozidel, jejich ročním nájezdu, pravděpodobné úspoře paliva cca pět procent a ceně paliva.

Druhá kapitola již představuje podrobnosti o způsobu fungování Optifuel Infomaxu, třetí vyučuje v používání nástrojů pro výpočty a poslední kapitola e-learningového vyučování podrobně zasvěcuje do řízení tohoto nástroje ve prospěch maximální úspory paliva a snížení provozních nákladů.

Optifuel Infomax umožňuje

  • Sledování a využívání různých funkcí vozidel (Optiroll, motorová brzda, retardér, atd.).
  • Hlídání jízdního stylu řidičů v porovnání s dispečerem definovanými osobními cíly.
  • Porovnávání údajů vozidel za vybraná období.
  • Vytváření a archivování školicích složek dle proškolených osob, které umožní zavést systém s jednotlivými cíli a osobním oceněním řidičů.

Ladislav Černý
Diskuze (0)