Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Twingo odhalil techniku, má rekordně dlouhý rozvor a nový litrový motor (+video)

Diskuze (109)
K přeplňovanému 0.9 TCe přidá Renault také atmosférický tříválec 1.0 SCe. Oba motory pohání zadní kola, nachází se totiž u zadní nápravy.

Twingo je velmi malé, na délku měří jen 3,59 metru. Přesto má pětidveřovou karoserii a prostorný interiér, rozvor totiž měří 2,49 metru (mezigeneračně +13 cm), čímž se blíží většímu Cliu. Výrazný design exteriéru vytvořil tým, který vede Raphaël Linari. Dynamické tvary evokují třídveřovou karoserii a inspirují se slavným modelem Renault 5 Turbo, který měl stejně jako nové Twingo motor v zadní poháněné nápravy.

Díky převratné koncepci hnací soustavy (ano, nejde o úplnou novinku, před půlstoletím to byl vlastně standard) se může Twingo pochlubit vynikající přepravní kapacitou. Kvůli uložení motoru vzadu v podlaze není zavazadlový prostor tak hluboký jako u konkurence, přesto pojme 219 litrů. Po sklopení zadního sedadla děleného 50:50 a opěradla spolujezdcova sedadla vznikne prostor pro převoz předmětů dlouhých až 2,20 metru.

Video se připravuje ...

Z důvodů zástavby jsou tříválcové motory zabudovány pod úhlem 49°. Již známým agregátem je 0.9 Energy TCe (66 kW, 135 N.m), který pohání také Clio a Captur. V Twingu ke standardnímu systému Stop&Start přidává ještě emisní normu Euro 6. Druhou možností je jeho atmosférický derivát 1,0 SCe s parametry 51 kW a 91 N.m.

Interiér, který navrhoval Laurent Negroni, kombinuje živé barvy a sází na hravý styl. Sedadla s integrovanými opěrkami hlavy nabídnou pestrou paletu vzorů čalounění. Multimediální výbava bude dostupná ve dvou úrovních: jako již známý integrovaný systém v novém provedení R-Link Evolution, nebo jednodušší řešení v podobě aplikace pro mobilní telefony R & GO (dostupné pro systémy Android a iOS). V druhém případě slouží jako ovládací rozhraní displej mobilu, který je upevněný ve speciálním držáku a s autem je propojený přes Bluetooth.

Diskuze (109)
5. 3. 2014 14:06
Re: Kufr v předu?
A musí to mí výhody? Motor vzadu je netradiční, je to zajímavé a právě to může přitáhnout zákazníky. Ne to, zda to má nějaké výhody, ale tím, že je to "extra". Víš, někteří lidé chtějí mít něco netradičního, i kdyby to mělo nevýhody (jenže to ty jako největší praktik na světě asi nikdy nepochopíš, jak tě tak už delší dobu sleduju). To, že toto řešení má svá pro i proti, je jasné. Teď už je jen na tobě, co z těch výhod a nevýhod je pro tebe problém a co ne.
5. 3. 2014 14:02
Re: Kufr v předu?
No mě by také zajímalo, kde tam vidíš pětistovku...
Avatar - Ham.
5. 3. 2014 10:57
Re: Kontroverzní, odvážné, pěkné
Nevím jestli jako konstrukční prvek, ale jeho umístění je zcela zásadní pro pasivní bezpečnost.
Představ si jednoduchý pokus, ke kilovému závaží dozadu ve směru pohybu přilepíš pírko (pierko) a vrhneš jej proti zdi. Co se stane? Závaží se otluče, zeď také a pírko zůstane celé. A teď ten pokus zopakuj a pírko přidělej dopředu a znovu tento celek vrhni proti zdi, Co se stane? Pírko bude na s.r.a.č.k.u a závaží a zeď se otlučou jako v předchozím případu. To je extrémní příklad, který dokumentuje, že velmi záleží na rozložení hmoty vůči geometrickému tvaru tělesa. Auto s vpředu umístěným motorem má problém ten, že motor si to rozdá se zdí a to lehčí za ním zůstane relativně celé. To je skvělé pro neživé předměty, ale s lidmi je to jinak. Ti v takovém autě mají problém, že sice jejich prostor pro přežití zůstane celý, ale jsou vystaveni extrémnímu přetížení a mohou doplatit na vnitřní zranění (urvané orgány). Proto auta s motorem vpředu musí řešit deformační zóny, aby se snížilo přetížení, pevnost kabiny je v tomto případě problém daleko menší.
Naopak u auta s motorem vzadu, které má nejhmotnější součástku až za kabinou a ta působí jako lis na celou přední část včetně kabiny, je opačný problém. Deformační zóna je dlouhá (od předku až k motoru třeba 3 metry) takže přetížení není větší problém, ale posádce hrozí zranění přímo nárazem do překážky, která snadno pronikne do kabiny (slisované pírko v druhé části pokusu). Takže se musí vymýšlet extra pevná konstrukce celého předku včetně kabiny, aby se tomuto efektu zabránilo.
Co je jednodušší konstrukčně vyřešit asi tady na diskuzi těžko posuzovat, faktem je, že umístění motoru je pro konstruktéra zcela zásadním prvkem pro konstrukci pevnosti kabiny a deformačních zón.
5. 3. 2014 08:28
Re: Kontroverzní, odvážné, pěkné
Ako sa dá využiť motor ako konštrukčný prvok bezpečnosti?
Avatar - šmoula nešika
5. 3. 2014 06:01
Re: Kontroverzní, odvážné, pěkné
Uvidíne.